Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται στις μικρές ηλικίες σχετίζονται άμεσα με την ύπαρξη τηλεόρασης στο δωμάτιο των παιδιών.

Σε αυτό το πόρισμα κατέληξαν ερευνητές, που συμβουλεύουν τους γονείς να βγάλουν την τηλεόραση από τα παιδικά δωμάτια, για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία. Επίσης, τα παιδιά δεν θα πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ξεκινούν σχολείο όντας ήδη υπέρβαρα, υποστηρίζουν οι εδικοί που συμμετείχαν στη χρηματοδοτούμενη, από την Ευρώπη, έρευνα ToyBox, η οποία συντονίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Γιάννη Μανιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα ToyBox φέρνει κοντά 15 κορυφαίους ερευνητές από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και ο σκοπός του είναι η προαγωγή υγιεινών συνηθειών στα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα παιδιά κάθονται τελείως ακίνητα όταν παρακολουθούν τηλεόραση, μειώνοντας τις καύσεις του οργανισμού τους κατά πολύ, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη καθιστική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιό, η τηλεόραση στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να αντικατασταθεί με πιο ενεργητικές, μη ανταγωνιστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες, ενώ στο σπίτι η τηλεόραση στο δωμάτιο καθώς και τα ανθυγιεινά σνακ στο ντουλάπι της κουζίνας δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Το πρόγραμμα ToyBox βασίζεται σε έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στη διάρκεια της τετραετούς έρευνας έχει διαπιστωθεί ότι περισσότερα από ένα στα οκτώ παιδιά στη Βόρειο Ευρώπη είναι υπέρβαρα, ενώ το ποσοστό αυτό σε χώρες της Νότιας Ευρώπης ανέρχεται στο 25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης