«Τα λάθη είναι ανθρώπινα» λέει ο λαός, όμως ανασφάλεια και δυστυχία προκαλούνται όποτε συμβαίνουν συχνά λάθη στην ανατροφή των παιδιών, από τους γονείς.

Δεν κατηγορούνται οι γονείς που δεν γνωρίζουν. Άλλωστε, κανένας δεν είναι έτοιμος να γίνει γονιός, ειδικά την πρώτη φορά. Πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό, η ανάγνωση κάποιων έγκριτων βιβλίων και συνάμα εκλαϊκευμένων βοηθά να αποφεύγουν τα λάθη οι σύγχρονοι γονείς. Στις υποκειμενικές απορίες του κάθε γονέα, σωστή κρίνεται η προσωπική επαφή με τον εξειδικευμένο επιστήμονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έμβρυο απαιτεί από τη μάνα να μην τρέφεται με αλλαντικά και λίπη, να μην καπνίζει, να μη ζει με εξάρσεις φόβου, στεναχώριας, και να μην ξεχνά τους απλούς κανόνες υγιεινής.

Μην ξεχνάτε να μιλάτε

Από την κοιλιά της μαμάς, τα μωρά ακούν τη χροιά της φωνής. Όταν γεννηθούν, ακούνε και το χρώμα, την προφορά, τη διάρθρωση της πρότασης, το λεξιλόγιο της γλώσσας που χρησιμοποιεί η τροφός. Είναι απέραντη προσφορά στο παιδί, εάν από τη στιγμή της γέννησής του και μετά, οι φωνές που ακούει είναι ίδιες και συμπίπτουν με τα άτομα με τα οποία αποκτά συναισθηματικό δέσιμο. Ασφάλεια και θέληση για μάθηση είναι το πρωταρχικό κέρδος.

Μην υποτιμάτε την οπτική επαφή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μάτια του ενήλικα πρέπει να κοιτάνε τα ματάκια του μωρού, συχνά, καθώς του μιλάει. Τα παιδιά καταλαβαίνουν έτσι ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Στην αντίθετη περίπτωση, το παιδί ούτε επικοινωνεί ούτε συνεργάζεται, ακόμη και μεγαλώνοντας.

Μην παίρνετε αγκαλιά το μωρό, όποτε κλαίει

Το κλάμα είναι μέρος της καθημερινότητας του μωρού. Εάν χόρτασε, είναι καθαρό, έχει απολαύσει ένα τραγουδάκι, τότε το μωρό απλώς εκβιάζει για υπερπροστασία. Ανησυχήστε μόνο εφόσον το μωρό σας δεν μπορεί να ηρεμήσει έπειτα από πολλή ώρα ή αν το κλάμα του έχει να κάνει με πυρετό, κάποιο εξάνθημα ή έντονο εμετό. Τότε καλέστε τον γιατρό σας.

Μην πανικοβάλλεστε

Δεν αγαπά το παιδί όποιος γονιός τσιρίζει και τηλεφωνεί σε 3 γιατρούς και οδηγεί τρελά και επικίνδυνα κάθε φορά που το παιδί έχει 39,1°C.

Μην είστε υπερπροστατευτικοί

Το πολύ φαγητό προκαλεί παχυσαρκία. Τα πολλά ρούχα φέρνουν ιδρώτα και πυρετό. Η παράλληλη μελέτη, καθισμένοι γονείς και παιδί πλάι-πλάι, φέρνουν αρρώστια σωματική και ψυχική. Το μέτρο και η λογική είναι οι καλύτεροι καθοδηγητές.

Μην ξεχνάτε το κάθισμα στο αυτοκίνητο

Στο νοσοκομείο και αλλού χειρότερα, βρέθηκαν τα παιδιά που δεν είχαν δέσει τη ζώνη τους, στο αυτοκίνητο. Ο καλός οδηγός ίσως αντιμετωπίσει έναν χείριστο οδηγό, στον δρόμο. Το πρόβλημα ίσως παρουσιαστεί σε μικρή απόσταση, έως το περίπτερο. Δεν αγαπάς το παιδί, αν το κρατάς αγκαλιά, άρα παίζει τον ρόλο του αερόσακου. «Δεν βάζω το καρεκλάκι το καλοκαίρι γιατί ιδρώνει!» μου είπε η Κ. Λ.. Είναι καλύτερο ιδρωμένο παιδί, παρά νεκρό παιδί.

Μην αγνοείτε τον σύντροφό σας

Οι ψυχολόγοι τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενωμένοι με τον/τη σύντροφό σας όταν πρωταποκτήσετε παιδί. Γιατί όποια αδυναμία και να έχει η μεταξύ σας σχέση θα υπερμεγεθυνθεί με τον ερχομό ενός παιδιού, που φυσικό είναι να σας κουράσει και να σας δημιουργήσει στρες. Φροντίστε, λοιπόν, να μη διαιρείστε όταν δεν είστε με το μωρό και να επιτρέπετε τις στιγμές αυτές να νιώσετε πάλι τρυφερότητα και φροντίδα ο ένας για τον άλλο.

Μην τσακώνεστε πάρα πολύ (ή πολύ λίγο) μπροστά στο μωρό

Ακόμα και ένα μωρό τριών μηνών μπορεί να αντιληφθεί τις «δονήσεις», λένε οι παιδίατροι. Σχετικά, λοιπόν, με τους τσακωμούς στο σπίτι αναρωτηθείτε «μήπως φοβάται;» ή «συμβαίνουν συχνά αυτοί οι τσακωμοί;». Παρατηρήστε την ένταση και τη συχνότητα των τσακωμών σας. Το να «αρπάζεστε» πού και πού είναι κάτι σύνηθες ανάμεσα σε άτομα που ζουν μαζί. Από την άλλη, το να καταπιέζετε πάρα πολύ αυτά που θέλετε να πείτε στον άλλον επειδή μπροστά είναι το μωρό είναι εξίσου κακό.

Μην υποτιμάτε την απόκτηση γνώσεων από μία ομιλία ειδικού επιστήμονα

Η παρακολούθηση και η συμμετοχή ενός 2ωρου απαιτεί λιγοστή θυσία από τον γονιό, ενώ δίνει πολλές απαντήσεις στις απορίες του και τον προβληματίζει και για άλλα θέματα. Είναι λυπηρό, όταν σε ομιλία λογοθεραπευτή πάνω στη «Σωστή Προφορά των Συμφώνων», μόνο 16 από τους 340 γονείς την παρακολούθησαν. Ακόμη πιο εύκολα, στην τηλεόραση καθημερινά υπάρχουν συμβουλές, γνώμες, παροτρύνσεις για θέματα ανατροφής παιδιών και εφήβων. Ας μην αλλάζουν κανάλι οι γονείς, για να παρακολουθήσουν κάτι πιο ευχάριστο. Οι γνώσεις γίνονται δρόμος για να βαδίσουν οι γονείς.

Μαριάννα Λαγουμίδη, Σύμβουλος παιδιού Εξειδικευμένη στη δυσλεξία
mlag15@otenet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης