Υπάρχει άραγε κάποια μυστική συνταγή διαβάσματος; Σίγουρα ναι. Το πιο σημαντικό μυστικό είναι να απαλλαγούμε από το άγχος και να βρεθούμε κοντά στα παιδιά μας για να τα βοηθήσουμε.

Για να πείσουμε τα παιδιά μας ότι πρέπει να διαβάσουν πρέπει αρχικά ν’ αποτελέσουμε ένα πρότυπο γι’ αυτά. Προσπαθούμε δηλαδή να διαβάζουμε κι εμείς μπροστά τους και να συζητάμε για αυτά που διαβάζουμε ανταλλάσσοντας πληροφορίες μεταξύ μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιλέγουμε βιβλία που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των παιδιών και ανταποκρίνονται στις γνώσεις και στο επίπεδο της ηλικίας τους.

Σε κάποιο χώρο φτιάχνουμε παρέα με το παιδί μας την παιδική βιβλιοθήκη του και δίνουμε την πρωτοβουλία στο παιδί να τοποθετήσει μόνο του τα βιβλία του.

Όσον αφορά το καθημερινό διάβασμα του παιδιού εφαρμόζουμε κάποιο πρόγραμμα και προσπαθούμε να το τηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα (ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη ώρα φαγητού, ξεκούρασης κ διαβάσματος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χώρο που διαβάζει το παιδί είναι απαραίτητο να επικρατεί απόλυτη ησυχία, ώστε ο μικρός μαθητής να συγκεντρώνεται καλύτερα στην εργασία του. Μαθαίνουμε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να σέβονται τη συγκεκριμένη ώρα μελέτης.

Φροντίζουμε στο χώρο της μελέτης να υπάρχει καλός φωτισμός κ το γραφείο του παιδιού να είναι απαλλαγμένο από περιττά αντικείμενα ώστε να μπορέσει να βάλει τα πράγματα που θα του χρησιμέψουν για τη μελέτη του. Επίσης η καρέκλα να είναι αναπαυτική.

Οργανώνουμε ένα σχεδιάγραμμα με τις εργασίες, το διάβασμα που έχει να κάνει και το χρόνο που πρέπει να χρησιμοποιήσει για να τις ολοκληρώσει.

Όταν βλέπουμε το παιδί κουρασμένο θα πρέπει να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα ώστε να ξεκουραστεί και να επιστρέψει με καθαρό μυαλό στη μελέτη του.

Δε θα παραλείψουμε το πιο σημαντικό!! Τονίζουμε την αυτοπεποίθησή του καλλιεργώντας εμπιστοσύνη στον εαυτό και στις δυνάμεις του.

Πηγή: govastileto.gr…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης