Με τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να αυξάνονται, οι ειδικοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια, προσπαθώντας να βρουν μέσα από ποιους μηχανισμούς τα παιδιά επηρεάζονται από αυτή.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες και αναφορές που δείχνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα των γονέων, η συμπεριφορά τους στο φαγητό καθορίζουν μελλοντικά τη ζωή των παιδιών τους. Ο τρόπος που τρώνε, οι μικρές απλές συνήθειες αποτυπώνονται στη συμπεριφορά των παιδιών- μελλοντικών ενηλίκων. Ακόμα και οι προτιμήσεις γίνονται βιώματα και πρότυπα για τη δική τους οικογενειακή ζωή. Το φαγητό της μαμάς, το τελετουργικό του εορταστικού δείπνου, όλα αυτά καθορίζουν ένα πρότυπο για τα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν και μια άλλη άγνωστη πτυχή. Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού εθνικού κέντρου για τον εθισμό και την κατάχρηση ουσιών, σημαντικό ρόλο παίζει η ίδια η κατανάλωση γεύματος από όλη την οικογένεια μαζί. Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που τρώνε γεύμα μαζί με την οικογένεια τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να εθιστούν στην χρήση αλκοόλ, τσιγάρου ή ναρκωτικών! Η ίδια η διαδικασία του γεύματος, όχι η ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού, λειτουργεί ενισχυτικά και προστατευτικά στα παιδιά προφανώς, δένοντας πιο στενά τα μέλη της οικογένειας.

Στις μέρες μας, που οι ρυθμοί της ζωής μάς απομονώνουν, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε χρόνο να αφιερώσουμε σε αυτά τα μικρά οικογενειακά γεύματα. Ακόμα και αν αυτά είναι κάτι πρόχειρο και ίσως όχι απόλυτα σπιτικό (ένα έτοιμο φαγητό από έξω), η όλη διαδικασία του κοινού γεύματος είναι εξαιρετικά «θρεπτική». Ας μην ξεχνάμε ότι καλούμε ανθρώπους σπίτι μας για να γιορτάσουμε σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Τους καλούμε να μοιραστούν την χαρά μας δίνοντάς τους από την τροφή μας.

Ας θρέψουμε λοιπόν σωστά τα παιδιά μας μέσα από τις υγιεινές μας επιλογές και ας κάνουμε την σχέση μας με αυτά δυνατή και υγιή με την παρουσία μας στο οικογενειακό τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης