Η ηλιοφάνεια και η χαλάρωση του καλοκαιριού είναι πιθανό να αυξάνουν τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Μία έρευνα, που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), είχε δείξει ότι οι γυναίκες που έκαναν θεραπείες γονιμότητας και είχαν εκτεθεί σε περισσότερο ήλιο, υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη βροχή τον μήνα πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική είχαν κατά ένα τρίτο υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία άλλη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί σε χιλιάδες εθελοντές από την Ιταλία, είχε δείξει ότι υπήρχε εποχική διακύμανση στην ποσότητα και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Ειδικότερα, η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων ήταν πιο αυξημένη τον χειμώνα, αλλά η κινητικότητά τους ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι. Μάλιστα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα σπερματοζωάρια των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν βρεθεί δύο φορές πιο κινητικά απ’ όσο τον Ιανουάριο.

«Τα ευρήματα αυτά, παρότι δεν θεωρούνται ακόμα οριστικά, υποδηλώνουν ότι στις γυναίκες η ηλιοφάνεια και οι επιδράσεις της στον οργανισμό βελτιώνουν με κάποιο τρόπο την ποιότητα των ωοκυττάρων (είναι ανώριμα ωάρια), ενώ στους άνδρες οι κιρκάδιοι ρυθμοί (βιολογικό ρολόι) επηρεάζουν την έκκριση βασικών ορμονών και μέσω αυτών αυξομειώνουν τη γονιμότητα» εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος.

Περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης