H κοιλιοκάκη ή αλλιώς η εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη. Τι είναι όμως γλουτένη;

Η γλουτένη είναι λοιπόν μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη που οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση της τροφής με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη μπορεί να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες, τις βιταμίνες και συγκεκριμένα ανόργανα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα της δυασανεξίας στη γλουτένη ή της κοιλιοκάκης μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ένταξη της γλουτένης στο διαιτολόγιο του μωρού σας. Αναλυτικότερα:

στα βρέφη τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την εισαγωγή στη διατροφή τους τροφών με γλουτένη, όπως είναι η φαρίν λακτέ, το σιτάλευρο, τα ζυμαρικά, και η μπισκοτόκρεμα. Οι πρώτες ενοχλήσεις που οδηγούν συνήθως στο γιατρό είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, η διάρροια, οι συχνές ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις, το «φούσκωμα» και ο τυμπανισμός της κοιλιάς, η μειωμένη σωματική ανάπτυξη και η στασιμότητα ή η απώλεια βάρους.

στα μεγαλύτερα παιδιά, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης να εμφανιστούν ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες. Μην εκπλαγείτε, αν το παιδί σας αρχίσει να γίνεται όλο και πιο οξύθυμο. Είναι κι αυτό ένα σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης