Ευτυχώς που κακοποιήθηκε σεξουαλικά η Λουκρητία, αυτό το ευγενέστατο πλάσμα της Ρώμης, κι έτσι έγινε η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Γκρεμίστηκε η δικτατορία και εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία. Αν δεν προέκυπτε ο βιασμός της Λουκρητίας, γυναίκας που ήταν υπόδειγμα ηθικής, ψάξε βρες πόσα χρόνια ακόμη θα χρειαζόντουσαν για να σταματήσει η τυραννία του αντιλαϊκού καθεστώτος.

Ξεχνάμε την έκφυλη Λουκρητία (1480-1519) της διεφθαρμένης οικογένειας των Βοργία, στα χρόνια ανάμεσα στον μεσαίωνα και την αναγέννηση. Υπάρχει και η ενάρετη Λουκρητία, αυτή στην αρχαία Ρώμη, η οποία αυτοκτόνησε με μαχαίρι το 509 πριν τον Ναζωραίο, αμέσως μετά τον βιασμό της, διότι δεν άντεχε την προσβολή που υπέστη από το κάθαρμα, τον γιο του βασιλιά.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιαστής ήταν ρεμάλι σκέτο. Θόλωσε από την ομορφιά και τη χάρη της Luecretia, συζύγου του Lucius Targuinius Collatinus, της όρμησε όταν τη βρήκε μόνη και ανυποψίαστη για τον κίνδυνο που διέτρεχε, και έκανε τη βρομοδουλειά. Το σκάνδαλο. Η γυναίκα ήταν αριστοκράτισσα, όχι κάποια του δρόμου.

Ο σύζυγός της και ο αδελφός της ξεσήκωσαν τον κόσμο κι έτσι η Ρώμη απηλλάγη από τον ηγεμόνα, πατέρα του βιαστή της Λουκρητίας, και επεβλήθη η δημοκρατία στην Αιώνια Πόλη. Ο αδελφός της, μάλιστα, και ο άνδρας της έγιναν οι δύο πρώτοι Ύπατοι της αρχαίας Ρώμης.

 Η Λουκρητία είναι μυθικό πρόσωπο, αλλά το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης συγγραφέων και καλλιτεχνών. Στην εικόνα, πίνακας του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς (1577-1640), όπου η Λουκρητία προσπαθεί μάταια να αντισταθεί στον βιαστή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτημα είναι γιατί η πτώση της ηγεμονίας στη Ρώμη, τότε που ήταν άγνωστο το κίνημα MeToo, να αποδοθεί, μυθολογικά βέβαια, σε φανταστικό βιασμό, κι όχι στην αντίδραση του λαού.

…………………………………………………….

Αποτυχία ΠΑΟΚ και ΑΕΚ το 2-2 της Τούμπας, διάβασε apodytiriakias.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης