Το επεισόδιο με τις δυο ακατοίκητες νησίδες, ανατολικά της Καλύμνου, και το πώς αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, είναι σκέτος εφιάλτης. Όταν σήμερα η Τουρκία δείχνει πάλι τις προθέσεις της στο Αιγαίο, περισσότερο επιθετικά από ποτέ. Τη νύχτα της 30ής Ιανουαρίου, σα χθες το 1996, το πράμα έφτασε στο παρά τρίχα να ξεκινήσει ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η περιβόητη κρίση των Ιμίων.

Το 1912 η Τουρκία χάνει τον πόλεμο στα Δωδεκάνησα και το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίζονται ως ιταλική επικράτεια τα Ίμια, τα οποία ενσωματώνονται στην Ελλάδα το 1947. Στα δύο νησάκια, μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, βοσκούσαν γιδοπρόβατα του Καλύμνιου κτηνοτρόφου Αντώνη Βεζυρόπουλου, μέχρι το 1996. Συγκεκριμένα μέχρι την ημέρα που ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων και ενός οπερατέρ αποβιβάστηκαν με ελικόπτερο ιδιωτικό, κατέβασαν την ελληνική σημαία και τοποθέτησαν τουρκική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ημέρα Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, πολεμικά σκάφη του ελληνικού στόλου ξεκινούν από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, αφού προηγουμένως εκδόθηκε εντολή από το τουρκικό επιτελείο να καταληφθούν τα δυτικά Ίμια. Στη γύρω περιοχή των δύο νησίδων εκείνη την ημέρα είναι μαζεμένα 20 ελληνικά και τούρκικα πολεμικά παπόρια.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση (πρωθυπουργός Σημίτης, υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Γερ. Αρσένης και Θοδ. Πάγκαλος) βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή για οκτώ ώρες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ. Στις 10 το βράδυ πλακώνει τα τηλέφωνα σε Τουρκία και Ελλάδα ο Μπιλ Κλίντον. Να σημειώσουμε ότι ο Ερντογάν είναι ακόμη εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής, δύο χρόνια πριν, το 1994, εκλέγεται δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Πρωθυπουργός είναι η Τανσού Τσιλέρ, η οποία στις 30 Ιανουαρίου δηλώνει στη Βουλή ότι «Αύριο η ελληνική σημαία και ο ελληνικός στρατός θα απομακρυνθούν από τα Ίμια».

Ο Κλίντον την κρίσιμη νύχτα λέει στους Τούρκους: «Μην το τραβάτε παραπέρα, σταματήστε, οι Έλληνες θα αποσυρθούν…», αφού στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός στα νησιά και στον Έβρο βρίσκεται ήδη σε κατάσταση επιστράτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μία και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα Τούρκοι κομάντος, χωρίς να τους πάρει μυρουδιά κανείς, πατάνε τα δυτικά Ίμια και σηκώνουν τουρκική σημαία. Μόλις λίγο πριν, από τις 01:04 ώρα στην περιοχή πετάνε δύο τουρκικά ελικόπτερα και να, το σήμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού: «Αν από τα ελικόπτερα αποβιβαστούν στρατιώτες ή πολίτες, τότε Α’ ρίξτε φωτοβολίδα, Β’ ρίξτε βολή προειδοποιητική, Γ’ καταρρίψτε τα εχθρικά ελικόπτερα» (Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο ναύαρχος Λυμπέρης).

Από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στις 03:30 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου άλλο σήμα: «Πληροφορία ότι ανέβηκαν 30 Τούρκοι στη δυτική πλευρά του νησιού. Να ελέγξει ο ”Πολεμιστής” με προβολέα και να αποβιβάσει ΜΥΚ (Μονάδα Υποβρυχίων Καταδρομών)». Στις 04:08 ώρα πάλι από το ΓΕΝ: «Πριν κινηθούν οι ΜΥΚ, να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν Τούρκοι κομάντος στο νησί».

Στις 04:27 σήμα από το ΓΕΝ: «Οι Τούρκοι με ανακοινώσεις γνωστοποιούν ότι κυματίζει η Σημαία τους και στο νησί υπάρχουν στρατιώτες τους». Στις 04:28 το ελικόπτερο «Ναυαρίνο» μεταδίδει: «Βρέχει, ορατότητα χαμηλή, προσπάθεια να εντοπιστεί οτιδήποτε». Στις 04:50 πάλι το «Ναυαρίνο» ενημερώνει: «Υπάρχουν άτομα στο νησί».

Μετά από πολλά, στις 05:40 το ΓΕΝ προς «Πυρπολητή»: «Προς αποχώρηση φιλικών και εχθρικών μονάδων από την περιοχή». Στις 05:58 το ΓΕΝ: «Οι οδηγίες: Θα αποχωρεί ένα δικό τους κι ένα δικό μας, μετά από σήμα ΓΕΝ. Ο “Πυρπολητής” θα φύγει τελευταίος αφού πάρει ΟΥΚ και Σημαία. Δώστε τα ονόματα του πληρώματος του ”Ναυαρίνου”». Στις 05:58 το «Ναυαρίνο»: «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Βλαχάκος, αρχικελευστής Γιαλοψός». Οι τρεις αξιωματικοί νεκροί και το ελικόπτερο εντοπίστηκε σε βάθος 95 μέτρων. Έγινε έρευνα με στρατιωτική μυστικότητα για την πτώση του ελικοπτέρου, ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και παραμένει απόρρητη.

Τι έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο τη «Νύχτα των Ιμίων», διάβασε στο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης