Άλλη εποχή, τότε που βλέπαμε σινεμά και δεν είχαμε ακόμα την τηλεόραση στα σπίτια μας. Ο Μπάρτ Λάνκαστερ και ο Κέρκ Ντάγκλας, ο Γκάρυ Κούπερ και ο Ρόμπερτ Ταίηλορ δεν ήταν απλά οι κινηματογραφικοί ηθοποιοί. Ήταν τα «παλληκάρια» του έργου. Και δεν τους αποκαλούσαμε σταρ. Μπαίναμε στη σκοτεινή αίθουσα να δούμε ταινία με πιστολίδια, με μπουνίδια. Με κάουμπόυδες και ινδιάνους. Με μπάτσους και γκάγκστερ.

Να σου πω, ένα λόγο που θαρρώ μας κέρδιζαν οι χολυγουντιανοί της λεγόμενης ”χρυσής εποχής”. Τα ονόματα τους. Κουβαλούσαν έναν ανδρισμό, μια δύναμη, ρε παιδί μου. Μπαρτ. Γκάρυ. Κερκ. Και τα επίθετα τους παρέπεμπαν στους αιώνες των ιπποτών. Λάγκαστερ. Ντάγκλας. Ειδικά αυτοί οι δύο ήταν οι αγαπημένοι. Το «δίδυμο» της κορυφής. Μπαρτ Λάγκαστερ και Κερκ Ντάγκλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 9 Δεκεμβρίου, το 1916, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Ισούρ Ντανιέλοβιτς, γιος εβραίων Λευκορώσων που στις ΗΠΑ άλλαξαν όνομα τους σε Ντέμσκι. Ούτε αυτό άρεσε στον Ισούρ, ο οποίος πριν καταταχθεί στο πολεμικό ναυτικό το 1941 έγινε Κερκ Ντάγκλας. Πέθανε χθες 5 Φεβρουαρίου, με πατημένα εδώ και δυο μήνες τα 103 χρόνια.

Πάμφτωχος ο πατέρας του του Κερκ Ντάγκλας, όπως έγινε γνωστός στο αμερικάνικο σινεμά, στο χώρο του οποίου κέρδισε την πρώτη πρώτη σειρά. Από πιτσιρικάς έκανε 42 δουλειές, πριν αποφασίσει να προσπαθήσει να ασχοληθεί ως ηθοποιός στο θέατρο. Στο σινεμά έγινε γνωστός από την πρώτη κιόλας ταινία του, στα 30 του, με τίτλο «Αμαρτωλές Γυναίκες». Του ταίριαζαν οι ρόλοι σε καουμπόυκα, κάποια αξέχαστα, εμβληματικά.

Σκληρό καρύδι και στην προσωπική του ζωή ο Κερκ Ντάγκλας, αδίστακτος, άφιλος, συμφεροντολόγος του κερατά, και φιλόδοξος. Πως αλλοιώς να έκανε τη πολύ μεγάλη καριέρα στο σινεμά. Πέραν από το ηθοποιηλήκι, ήταν από τους πρώτους αστέρες που ανοίχθηκαν σε παραγωγές, σε μπίζνες στον κινηματογράφο. Ίσως γι’ αυτό ήταν αντιπαθής και δεν πήρε ποτέ Όσκαρ, παρ’ ο,τι προτάθηκε τρεις φορές. Για να τον προλάβουν, πριν πεθάνει, το 1996, του έδωσαν Όσκαρ τιμητικό για τη συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την πιτσιρικαρία μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα ο Κέρκ Ντάγκλας, ήταν αξέχαστος στις ταινίες Βίκιγκς, Σπάρτακος (φώτο), Οδύσσεια. Οι μισοί τον έβαζαν πιο πάνω από τον Μπαρτ Λάγκαστερ (1913- 1994), οι άλλοι μισοί ήταν με το ”αντίπαλο δέος”, τον Λάγκαστερ. Εκείνη την εποχή μια άλλη εκδοχή της ”κόντρας” Χατζηδάκις- Θεοδωράκης, Καραμανλής-Παπανδρέου, Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός, Καζαντζίδης- Μπιθικώτσης. 

Ο Μάικλ Ντάγκλας, ο γιος, επίσης ηθοποιός και παραγωγός, τομάρι και αυτός όπως ο πατέρας του, είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις γιους που έκανε ο Κερκ σε δύο γάμους. Το 1996 έπαθε εγκεφαλικό, από τότε έχει δυσκολία στην ομιλία και χρειαζόταν καθημερινή φροντίδα για να λειτουργήσει, να φάει, να περπατήσει. Στα 98 του, μετά από χρόνια, έκανε δημόσια εμφάνιση με αλογοουρά και μαύρα γυαλιά.

Η ολέθρια ερωτική σχέση δυο ανδρών, διάβασε στο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης