Η Ευρώπη όλη στολίστηκε με τα κλεμμένα αντικείμενα υψηλής καλλιτεχνικής και υλικής αξίας από την Κωνσταντινούπολη. Έργα τέχνης, μνημεία, λείψανα από εκκλησίες και παλάτια. Βούτηξαν τους θησαυρούς της αυτοκρατορίας και όσο χρυσό βρήκαν και τα μετέφεραν στα σπίτια τους, στις πλατείες τους, στις εκκλησίες τους οι διάφοροι ένστολοι τυχοδιώκτες αρχηγοί των σταυροφόρων. Ο μισός Άγιος Μάρκος στην Βενετία είναι από την πιο μεγάλη χριστιανική λεηλασία της Ιστορίας.

Πριν από τον άπιστο Οθωμανό το 1453 το πιο μεγάλο κτύπημα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το δέχτηκε από τους πιστούς, τους ομόθρησκους σταυροφόρους. Τους οργανωμένους πολεμιστές, τους φέροντες τον χριστιανικό Σταυρό ιππότες, που με την ευλογία του Πάπα της Ρώμης ξεκίνησαν τις πειρατικού τύπου εκστρατείες να καταλάβουν την Ιερουσαλήμ. Ε, πριν φτάσουν στα άγια χώματα που είχαν καταλάβει οι αλλόθρησκοι, είπαν να κάνουν μια… στάση στην Κωνσταντινούπολη. Και παρ’ ό,τι λιγότεροι οι δυτικοί αληταράδες τα κατάφεραν να αλώσουν την οχυρωμένη με περισσότερους υπερασπιστές βασιλεύουσα. Συνέβη σα σήμερα 13 Απριλίου, το 1204.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου είναι ο Αλέξιος Γ’ που όταν είδε αυτά τα πεινασμένα σκυλιά, τους σταυροφόρους έξω από την Κωνσταντινούπολη, την κοπάνησε! Με το θησαυροφυλάκιο της αυτοκρατορίας. Στη θέση του, αυτοκράτωρ γίνεται ο Αλέξιος Δ’, ο οποίος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη παρέα με τους… πολιορκητές σταυροφόρους. Ο νέος αυτοκράτορας τα βρήκε με τους κουρσάρους της ιπποσύνης, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, και νέος αυτοκράτωρ ο Αλέξιος Ε’ σκότωσε τον Αλέξιο Δ’.

Τελικά. Οι ιππότες σταυροφόροι, μαζί με ηγούμενους και τους καλογέρους τους, όπως είχαν σκοπό από την αρχή, κατέστρεψαν, διέλυσαν, λεηλάτησαν την Κωνσταντινούπολη.

……………………………………………………………..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελένη Μενεγάκη τα πήρε χοντρά από τον Μαρινάκη, διάβασε στο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης