Η Ιαπωνία με απόλυτη επιτυχία χτυπάει αιφνιδιαστικά στο Περλ Χάρμπορ και πιάνει στον ύπνο τους Αμερικάνους στους οποίους προκαλεί μεγάλου μεγέθους απώλειες, όχι μόνον σε άνδρες. Τότε οι ΗΠΑ αποφασίζουν να μπουν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και ο εκλεγμένος ήδη τέσσερις φορές σερί πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ ετοιμάζεται να καταγγείλει στο Κογκρέσο την «άτιμη» επίθεση των Ιαπώνων.

Οι ημέρες είναι πονηρές. Η ασφάλεια του προέδρου δεν ξέρει τι να κάνει. Η προεδρική λιμουζίνα είναι μια κάμπριο λίνκολν, που προσφέρεται για τσάρκες και για πανηγυρικές εκδηλώσεις, να χαιρετά τα πλήθη ο πλανητάρχης και ο κόσμος να μπορεί να βλέπει την προεδράρα και να τη χειροκροτεί. Σύντομη η διαδρομή από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Καπιτώλιο, όμως το κακό εύκολα μπορεί να προκύψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, ο ανάπηρος πρόεδρος μετακινήθηκε με τη θωρακισμένη κάντιλακ του αρχιμαφιόζου Αλ Καπόνε, που την είχαν κατασχέσει όταν μπουζούριασαν στη φυλακή τον θρυλικό γκάγκστερ.

Θυμίζει… Ανδρέα Παπανδρέου ο Franklin Delano Roosevelt, ο οποίος όμως δεν έμεινε στα λόγια σ’ όσα είχε υποσχεθεί με το περιβόητο «New Deal» στον αμερικανικό λαό. Ο δικός μας, ο γιος του «παπατζή» Γεωργίου Παπανδρέου, είχε πει τα άντερά του και ότι θα προχωρήσει στον… «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας», αλλά το μόνο που έκανε ήταν με πρακτική κομματικού κράτους να χτυπήσει το… κομματικό κράτος της δεξιάς διορίζοντας αβέρτα κουβέρτα στο δημόσιο «πρασινοφρουρούς».

Στα 50 του χρόνια ο Ρούζβελτ πρωτογίνεται πρόεδρος, το 1932, στις μετά του οικονομικού «κραχ» ΗΠΑ και τολμάει πράγματι ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές παρεμβάσεις με «αντιλαϊκά» μέτρα που είχαν ως συνέπεια να καταστεί αληθινή πλανηταρχία η Αμερική, αφού εσωτερικά ορθοπόδησε. Μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις συντάξεις. Θυμίζει κάποια… άλλη χώρα αυτό; Όχι, δεν θυμίζει καμιά Ελλάδα, διότι στην πατρίδα μας το τσεκούρι δεν έπεσε με τη συγκεκριμένη σκοπιμότητα να αναγεννηθεί η εθνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρούζβελτ αγνόησε τις απεργίες και εφάρμοσε το «New Deal», όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Έβαλε πλαφόν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές, έκανε άνοιγμα με εμπορικές συμφωνίες στη Λατινική Αμερική, άπλωσε το χέρι για πρώτη φορά στην Σοβιετική Ένωση. Και τα κατάφερε σ’ όλα.

Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ γεννήθηκε Ιανουάριο του 1882 και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σαν σήμερα 12 Απριλίου, το 1945. Τον διαδέχθηκε ο Χάρι Τρούμαν, το κάθαρμα που έδωσε την εντολή να ρίξουν τις πυρηνικές μπόμπες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Γιος επιχειρηματία ο Φραγκλίνος σπούδασε οικονομικά στο Χάρβαρντ και το Κολούμπια και από τα 28 του μπλέχτηκε για τα καλά με την πολιτική, όταν εκλέχτηκε γερουσιαστής. Μετά από τρία χρόνια έγινε υφυπουργός Ναυτικών και στα 38 του πήρε το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος ως υποψήφιος πρόεδρος. Αμέσως μετά την ήττα του προσβάλλεται με βαριάς μορφής πολυομυελίτιδα και καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν το βάζει κάτω.

Στα 46 του ο Ρούζβελτ εκλέγεται κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και επανεκλέγεται μετά από δύο χρόνια. Παντρεμένος με την ανιψιά του 26ου προέδρου των ΗΠΑ Θόδωρου Ρούζβελτ, γίνεται ο 32ος πρόεδρος, αυτός που έβαλε τα θεμέλια της αμερικανικής επικυριαρχίας στον κόσμο. Αυτός που εξελέγη τέσσερις φορές, τη μια καπάκι μετά την άλλη, πρόεδρος των ΗΠΑ

…………………………………………………………

Πήρε μαζί τη μαγκιά του στον τάφο, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης