Εκτεταμένα επεισόδια επικράτησαν αργά τη νύχτα στο Μπουένος Άιρες, με τους Αργεντινούς φίλους του ποδοσφαίρου να ξεσπούν την οργή τους στους δρόμους για την ήττα της ομάδας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τοπίο λίγο μετά τη λήξη του αγώνα για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έμοιαζε πολεμικό, με τους φιλάθλους να τρέχουν στους δρόμους πετώντας αντικείμενα και την αστυνομία να επιστρατεύει τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού προκειμένου να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Καπνοί, πεταμένα φέιγ βολάν και αντικείμενα, καθώς και αντεγκλήσεις μεταξύ αστυνομικών και οπαδών συνέθεταν αργά τη νύχτα το σκηνικό στο κέντρο του Μπουένος Άιρες.

Από τα επεισόδια τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι 40 συνελήφθησαν. Μεταξύ των τραυματιών είναι 12 αστυνομικοί οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν εκατοντάδες οπαδούς που έσπαγαν τζάμια στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφορετικό ήταν το σκηνικό σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής, όπου φίλαθλοι πανηγύριζαν για την προσπάθεια της ομάδας τους.



Mικροεντάσεις σημειώθηκαν και στο Μαρακανά αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα:


Ο αγώνας-θρίλερ

Με γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113ο λεπτό η Γερμανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και πρόσθεσε το τέταρτο αστέρι στη φανέλα της.

Τα «πάντσερ» έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα από την Ευρώπη που κατακτά το Μουντιάλ μέσα στην αμερικανική ήπειρο! Οι Γερμανοί, έπειτα από δύο μικρούς τελικούς και ισάριθμες φορές στην τρίτη θέση, κατάφεραν να κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο που φέρει την ονομασία «Ζιλ Ριμέ». H… κούπα παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε χέρια Ευρωπαίων μετά το 2006 (Ιταλία) και το 2010 (Ισπανία).

Τελευταία ομάδα εκτός Ευρώπης που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια ήταν η Βραζιλία το 2002!

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τη Γερμανία να κερδίζει φάουλ έξω από την περιοχή, το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο, και την Αργεντινή στην κόντρα να κάνει μια πρώτη προσπάθεια με αντεπίθεση και συνεργασία του Λαβέτσι με τον Ιγκουαΐν. Το σουτ του τελευταίου δεν βρήκε εστία και μάλιστα κατέληξε πλάγιο άουτ.

Η πρώτη σημαντική στιγμή κατεγράφη στο 21’. Ο Κρόος με κεφαλιά προς τα πίσω αιφνιδίασε τους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας του, καθώς αποδέκτης της μπάλας έγινε ο Ιγκουαΐν. Ο Αργεντινός φορ βρέθηκε απέναντι από τον Νόιερ, ωστόσο δεν κράτησε την ψυχραιμία του και σούταρε απελπιστικά άουτ.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου η Αργεντινή σκόραρε και ο Ιγκουαΐν γιόρτασε με την… ψυχή του, ωστόσο δεν είχε αντιληφθεί ότι το τέρμα του είχε ορθά ακυρωθεί, αφού ο φορ της «αλμπισελέστε» βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.

Οι Γερμανοί πήραν βαθιά ανάσα, ωστόσο ο προπονητής τους Γιόακιμ Λεβ… λαχτάρησε βλέποντας τον νεαρό Κράμερ, τον ποδοσφαιριστή που επέλεξε να μπει στην ενδεκάδα αντί του Σάμι Κεντίρα, που τραυματίστηκε στην προθέρμανση, να αποχωρεί υποβασταζόμενος και φανερά ζαλισμένος από χτύπημα που αποκόμισε νωρίτερα. Ο μικρός είχε τραυματιστεί στο 18’ σε σύγκρουση με τον Γκαράι και μάλιστα το τηλεοπτικό πλάνο έδειξε ότι έτρεχε αίμα από τη μύτη του!

Η απάντηση των «πάντσερ» στις σημαντικές ευκαιρίες ήρθε στο 37’. Ο Μίλερ μπήκε στην περιοχή και γύρισε την μπάλα προς τα πίσω. Ο Σίρλε εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ και ο Ρομέρο απομάκρυνε! Τρία λεπτά μετά ήρθε η σειρά της Αργεντινής να αγγίξει το γκολ. Ο Μέσι προσπέρασε τον Χέβεντες και προσπάθησε να σκοράρει από πλάγια θέση, όμως οι Γερμανοί απομάκρυναν με την επέμβαση του Μπόατενγκ. Η πιο σημαντική ευκαιρία ήρθε λίγο πριν από την ανάπαυλα. Από το κόρνερ ο Χέβεντες πήδηξε στην «καρδιά» της άμυνας των Λατινοαμερικάνων και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Η Αργεντινή στάθηκε τυχερή, αφού στη συνέχεια η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Ρομέρο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με αλλαγή στα πρόσωπα και τον σχηματισμό της Αργεντινής. Ο Αγουέρο πέρασε στη θέση του Λαβέτσι και έτσι μαζί με τον Ιγκουαΐν δημιούργησαν δίδυμο στην επίθεση, με τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα να έχει ρόλο «δεκαριού», πίσω από τους δύο προωθημένους. Ο Μέσι πέταξε μια πολύ σημαντική στιγμή για γκολ στο 47’. Μετά την κάθετη μπαλιά του Μπίλια βρέθηκε απέναντι από τον Νόιερ, όμως το πλασέ του πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Η απάντηση από τους Γερμανούς ήρθε στο 59’, με τον Κλόζε να πιάνει μια κεφαλιά μέσα στην περιοχή και τον Ρομέρο να μπλοκάρει σταθερά.

Όσο η ώρα περνούσε οι δύο ομάδες δημιουργούσαν όλο και λιγότερες ευκαιρίες, ενώ στο παιχνίδι κυριαρχούσαν τα νεύρα, τα δυνατά μαρκαρίσματα και η αμυντική προσήλωση.

Η Αργεντινή έχασε μέτρα στο γήπεδο, ενώ οι Γερμανοί είχαν δύο καλές στιγμές. Στο 71’ ο Σίρλε δεν μπόρεσε να κάνει κοντρόλ και έχασε την ευκαιρία να σκοράρει, ενώ στο 82’ ο Κρόος με πλασέ από το ύψος της περιοχής έδειξε πως δεν πιστεύει στο γκολ, αφού το πλασέ που επιχείρησε σε σχέση με τις προϋποθέσεις που του παρουσιάστηκαν ήταν πολύ κακό.

Έτσι, το 90λεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Το έξτρα μισάωρο ξεκίνησε δυναμικά και τελείωσε με τους παίκτες εξουθενωμένους. Στο πρώτο λεπτό ο Σίρλε έπιασε το σουτ μέσα από την περιοχή και ο Ρομέρο απομάκρυνε ενστικτωδώς δείχνοντας την κλάση του, ενώ στο 97’ ο Παλάσιο με ψηλοκρεμαστό πλασέ πάνω από τον Νόιερ έστειλε την μπάλα άουτ. Από εκεί και πέρα ο ρυθμός έπεσε αισθητά, όμως οι Γερμανοί, που ήταν πιο απειλητικοί, σκόραραν. Στο 113’ ο Σίρλε συνεργάστηκε με τον δεύτερο παίκτη που μπήκε σαν αλλαγή, τον Γκέτσε, ο οποίος κατάφερε να κοντρολάρει την μπάλα και να πλασάρει στον Ρομέρο, πετυχαίνοντας το χρυσό γκολ για τα «πάντσερ»!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης