Χρηματιστήριο: Ράλι καθώς αγοράζουν... πρόωρες εκλογές και κυβερνησιμότητα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 12:50
Χρηματιστήριο: Ράλι καθώς αγοράζουν... πρόωρες εκλογές και κυβερνησιμότητα

Με ένα εντυπωσιακό ράλι ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου καταγράφηκε σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με προοπτικές αυτοδυναμίας, αλλά και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, με τις οποίες η οικονομία αποφεύγει μια μακρά προεκλογική περίοδο έως τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,87% στις 767,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 4,37% εμφανίζει και ο FTSE 25, στις 1.986,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 9,25%, στις 652,32 μονάδες.

Κι ενώ οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως ΗΠΑ και Λονδίνο θα παραμείνουν κλειστές, το Χ.Α. δείχνει να τοποθετείται στην εκλογή μίας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Επίσης, η μικρή προεκλογική περίοδος δεν αφήνει χώρο για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τίτλοι που συνδέονται με εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπως η ΔΕΗ, η Lamda λόγω Ελληνικού και ο κατασκευαστικός κλάδος.

H αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας ενισχύει και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στη ζώνη του 3,30%.

Άλλωστε, οι διεθνείς οίκοι δεν έχουν πάψει να επισημαίνουν πως η καλύτερη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι η νέα κυβέρνηση να είναι φιλική προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την αγορά, με τους αναλυτές να προβλέπουν μάλιστα ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο εάν υπάρξει ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ανοδικά οι 780 μονάδες παραμένουν η κυριότερη αντίσταση, ενώ προς τα κάτω οι 680 μονάδες -από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών- θα επιβραδύνουν μια ενδεχόμενη γρήγορη πτωτική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και έχει σταθεροποιηθεί μετά τη γρήγορη πτώση από το τέλος Απριλίου, βρίσκεται στην απόλυτη ουδετερότητα από πλευράς τάσης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 20,83%, με την Alpha Bank να είναι στο +11,07% και τη ΔΕΗ στο +10,69%. Κέρδη 8,21% σημειώνει η Eurobank, η Βιοχάλκο είναι στο +7,06%, ενώ άνω του 6% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ. Κέρδη 5,66% για την Εθνική, 5,57% για τον Φουρλή και 5,02% για τον Μυτιληναίο.

Ο Μυτιληναίος είναι στο +4,06%, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα και άνω του 2% σε Cenergy, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Ο Σαράντης κερδίζει 1,10%.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 13:04