Με υψηλά κέρδη 5,31% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, κλείνοντας σε νέα υψηλά 9 μηνών. Συμπληρώθηκαν τέσσερις ανοδικές εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μεγάλα κέρδη που προσεγγίζουν το 30%.

Προς ισχυρή μηνιαία επίδοση κινούνται οι μετοχές και στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η πρόσφατη πρόοδος για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι ελπίδες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας και η ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων δημιούργησαν θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones βρέθηκε πάνω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του και ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό.

Η εγχώρια αγορά στηρίχθηκε και στις προσδοκίες για ανάπτυξη με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο, ενώ η κρατική δαπάνη θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται στις αρχές του 2021.

Και στο πλαίσιο αυτό οι μετοχές του ενεργειακού και ο κατασκευαστικού κλάδου, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικά επηρεάζουν την αγορά η υποχώρηση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, ενώ στην άνοδο παίζει ρόλο και το κλείσιμο των «βιβλίων» των ξένων χαρτοφυλακίων, το οποίο παραδοσιακά λαμβάνει χώρα με την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 736,60 μονάδες, έναντι 699,45 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 5,31%, από τις αρχές Νοεμβρίου σημειώνει μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 29,34%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 19,64%.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένη καθώς η

μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο o ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών στις 669 μονάδες.

Αντιστάσεις υπάρχουν στις 740 και υψηλότερα στις 780 μονάδες, ενώ στηρίξεις βρίσκονται στις 710 και χαμηλότερα στις 680 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 5,87%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 1,39%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη σε ποσοστό 7,44%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση σε ποσοστό 54,71%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 378,015 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών και διαμορφώθηκε στα 75,603 εκατ. ευρώ, από 78,274 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,625 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 11,457 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης