Σε πτώση υποχρεώθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο, αδυνατώντας να “μαζέψει” την πτώση από τις αρχές τους έτους, η οποία φτάνει πλέον το 19,8%, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η ισχυρή αντίδραση στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 645,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 647,29 μονάδων (-0,19%) και 638,92 μον. (-1,48%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 769 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,36%, στις 1.699,55 μονάδες, ενώ στο -1,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.016,79 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,88% στις 465,16 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,52% (-19,8% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,13%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 2,23%.

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά με ουσιαστική θετική μεταβολή στο ΑΕΠ ενώ θετική εικόνα παρουσίασαν οι δείκτες της ανεργίας, του Τουρισμού και των εξαγωγών. Μετά από καιρό αναθερμάνθηκαν τα εταιρικά deals με μεγάλη κινητικότητα στον χώρο του Real Estate, της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Υγείας.

Η πραγματοποίηση συναλλαγών σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων άνοιξε μια νέα αγορά με διαφορετικό προφίλ επενδυτών ενώ συνεχίστηκε ικανοποιητικά η έκδοση και εισαγωγή εταιρικών ομολόγων (241 εκατ. ευρώ) στο ΧΑ.

Στο εξωτερικό οι διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν προς το τέλος της χρονιάς τροφοδοτήθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, την αναθεωρημένη προσδοκία μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης για το 2019 και το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στην Αμερική.

Με αυτές τις παρακαταθήκες από το εγχώριο περιβάλλον ξεκινάει η επόμενη χρονιά η οποία ωστόσο έχει ανοικτά μέτωπα και εκκρεμότητες που η εξέλιξή τους θα έχει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομική και χρηματιστηριακή πορεία της χώρας.

Η εκπόνηση των επιχειρηματικών πλάνων μείωσης των κόκκινων δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις και η έξοδος στις αγορές ομολόγων είναι τα βασικά θέματα σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Βέβαια, πριν από οτιδήποτε άλλο υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2019 με απώτατο όριο τον Οκτώβριο.

Τα σενάρια θέλουν τον Μάρτιο και τον Μάιο ως μήνες με αυξημένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η αναμονή επομένως θα είναι κυρίαρχη έως τη στιγμή της προκήρυξης των εκλογών ενώ η επόμενη ημέρα θα αποτιμήσει τους συσχετισμούς και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης μιας πλήρους τετραετούς θητείας.

Ο Γενικός Δείκτης στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε μια πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού από το πτωτικό κανάλι τιμών που ξεκινάει από τον Μάιο και έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη βάση τιμών στις 600 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 4,67%, με τις μετοχές των ΟΛΠ, Μυτιληναίου, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν με απώλειες ανώτερες του 2%.

Πτώση 1% κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Εθνική.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Τιτάν, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο, Eurobank, Grivalia, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Σαράντης και ΟΤΕ, οι οποίες “γύρισαν” στο φίνις της συνεδρίασης, ενώ η Λάμδα έκλεισε στο +1,36%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης