Τέταρτη ημέρα ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια των τραπεζών, κατάφερε να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς και να διευρύνει ακόμη περαιτέρω την αντίδραση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 626,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 620,87 μονάδων (+0,04%) και 627,34 μον. (+1,09%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 418 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76%, στις 1.649,73 μονάδες, ενώ στο +1,99% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.001,42 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,73% στις 445,45 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο θετικών πληροφοριών για την πρόοδο στη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Το μέτωπο αυτό άλλωστε είναι και ο μεγάλος καταλύτης για να “ξεκολλήσει” ο κλάδος από τη μεγάλη περίοδο απαξίωσης που βίωσε όχι μόνο το 2018, αλλά και από την αρχή της κρίσης (με μικρά ανοδικά ξεσπάσματα), και να διαλύσει κάθε ανησυχία για πιθανές μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις σχετικές φήμες που αφορούσαν την Πειραιώς, όπως ανέφερε σήμερα το Capital.gr, στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 ο δείκτης αθέτησης πληρωμών εκτιμάται ότι θα σπάσει για πρώτη φορά τον σκληρό πυρήνα του 2%, μειώνοντας τη διαφορά από το ποσοστό των δανείων που εξυπηρετούνται ομαλά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα λανσάρουν πιο ενεργά με την έναρξη του 2019 ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν άφεση χρέους σε ετήσια βάση και όχι στο τέλος της διάρκειας της ρύθμισης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Πειραιώς ξεχώρισε σήμερα καταγράφοντας άνοδο 5,07%, με την Alpha Bank να κλείνει στο +4,16% και τις Eurobank και Εθνική στο +3,1% αμφότερες. Κέρδη που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι Grivalia, ΔΕΗ και Βιοχάλκο, ενώ ο Φουρλής έκλεισε με άνοδο 1,34%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Motor Oil έκλεισε με απώλειες 1,64%, με τις Ελλάκτωρ, Σαράντης, Μυτιληναίος, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρές απώλειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης