Ήπια ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον βιομηχανικό Dow Jones, ωστόσο, να κλείνει στο εξάμηνο με τη χειρότερη επίδοση από το 2010, με συνολική εξαμηνιαία πτώση 1,8%.

Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε σε επίπεδο εξαμήνου δυναμική άνοδο 8,8%, με τον S&P 500 να σημειώνει την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 κέρδη 1,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της ανόδου της Παρασκευής ηγήθηκαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με κέρδη στο 0,7%, οι οποίες ακολούθησαν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Άλμα σε ιστορικό υψηλό πραγματοποίησε η μετοχή της Nike, με κέρδη άνω του 11%, μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κερδών και εσόδων που ξεπέρασαν τα αναμενόμενα.

Οκτώ εκ των 11 βασικών επιμέρους δεικτών του ευρύτερου δείκτη S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θετικός τόνος που έλαβαν οι συναλλαγές της Παρασκευής, ωστόσο, δεν μπόρεσε να διαγράψει τις απώλειες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, που είχαν ως κύρια αιτία την αστάθεια που προκαλούν οι φόβοι για μια επικείμενη διεθνή εμπορική αντιπαράθεση.

Το α’ εξάμηνο του έτους, η μεταβλητότητα των τάσεων ήταν βασικό χαρακτηριστικό στη Wall Street.
Οι βασικοί δείκτες έφτασαν σε ιστορικά υψηλά στα τέλη Ιανουαρίου, πριν οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων επιφέρουν διόρθωση προς τα κάτω.

Οι μετοχές ανέκαμψαν λόγω της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων και των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων, ωστόσο η έναρξη της εκστρατείας “εμπορικού πολέμου” από πλευράς Τραμπ έναντι εχθρών και φίλων επανέφερε πτωτικές τάσεις.

«Είμαστε ξεκάθαρα σε μια αγορά που βιώνει ανατροπές», δήλωσε ο Arian Vojdani, στέλεχος στρατηγικής επενδύσεων της MV Financial.

«Το αφήγημα – παρά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία και τις καλές αμοιβές – δεν είναι καλό», πρόσθεσε.

«Οι επενδυτές κατά κάποιο τρόπο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους προκειμένου να δουν πού θα οδηγήσει αυτή η περιπέτεια (σ.σ. της εμπορικής έντασης)».

Η ιστοσελίδα Axios ανέφερε την Παρασκευή, επικαλούμενη πηγές της, ότι ο Τραμπ έχει εκφραστεί, μιλώντας σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, υπέρ της απόχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 55,36 μονάδες (+0,23%) στις 24.271 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,62 μονάδων (+0,09%) στις 7.510. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,02 μονάδες (+0,11%) στις 2.719.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 16 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό.

Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Nike στα 79,68 δολ. με άνοδο 7,98 δολ. ή σε ποσοστό 11,13% και ακολούθησαν η American Express, με άνοδο 1,06% στα 98,00 δολ. και η Intel στα 49,71 δολ., με κέρδη 0,93%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με χειρότερη επίδοση ήταν εκείνες της Goldman Sachs (-1,28%), της Verizon (-1,08) και της JP Morgan (-0,70%).

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν μόνον οριακά τις δαπάνες τους τον Μάιο, παρά τα βελτιωμένα εισοδήματα, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών.

Οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% το Μάιο σε προσαρμοσμένη βάση έναντι του προηγούμενου μήνα, ενώ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν 0,4% τον Μάιο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4% και για τα έσοδα και για τις δαπάνες. Το ποσοστό αύξησης των δαπανών (0,2%) ήταν το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης