Ανοδικά κινούνται όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με οδηγούς τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και την Nike, χωρίς ωστόσο να ισοσκελίζουν τις απώλειες που έχουν καταγράψει σε εβδομαδιαία βάση. Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται με κέρδη άνω των 200 μονάδων, πραγματοποιώντας μίνι άλμα.

Βασική αιτία για τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας είναι η ανησυχία γύρω από το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στο πεδίο του εμπορίου, μετά την όξυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους τους, αλλά και με την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν νέα άνοδο μετά από εκείνη της Πέμπτης, καθώς ανακοίνωσαν εξαγορές ιδίων μετοχών και αύξηση διανεμόμεμενων μερισμάτων, μετά τα ετήσια stress tests της Fed.

Οι μετοχές των Bank of America, Citigroup και J.P. Morgan κερδίζουν τουλάχιστον 1%, ενώ εκείνη της Wells Fargo πραγματοποιεί “άλμα” 5%.

Άλμα πραγματοποιεί και η μετοχή της Nike, με κέρδη 11,2%, μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κερδών και εσόδων που ξεπέρασαν τα αναμενόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πεδίο του εμπορικού “πολέμου”, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ενεργοποιήσει τους δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων στις 6 Ιουλίου, κάτι που το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι θα επιφέρει ανάλογα μέτρα ίσου ύψους από την πλευρά του.

«Είμαστε ξεκάθαρα σε μια αγορά που βιώνει ανατροπές», δήλωσε ο Arian Vojdani, στέλεχος στρατηγικής επενδύσεων της MV Financial. «Το αφήγημα – παρά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία και τις καλές αμοιβές – δεν είναι καλό», πρόσθεσε.
«Οι επενδυτές κατά κάποιο τρόπο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους προκειμένου να δουν πού θα οδηγήσει αυτή η περιπέτεια» (σ.σ. της εμπορικής έντασης).

Η ιστοσελίδα Axios ανέφερε την Παρασκευή, επικαλούμενη πηγές της, ότι ο Τραμπ έχει εκφραστεί, μιλώντας σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, υπέρ της απόχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 222,83 μονάδες (+0,92%) στις 24.438 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 51,53 μονάδων (+0,72%) στις 7.557. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 19,32 μονάδες (+0,74%) στις 2.736 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό.

Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Nike στα 80,26 δολ. με άνοδο 8,56 δολ. ή σε ποσοστό 11,83% και ακολουθούν η American Express με άνοδο 2,06% στα 99,00 δολ. και η Exxon Mobil στα 83,19 δολ., με κέρδη 1,46%.

Στον αντίποδα, οι μόνες μετοχές με αρνητική επίδοση είναι η Verizon (-1,40%) και η Walmart (-0,20%).

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν μόνον οριακά τις δαπάνες τους τον Μάιο, παρά τα βελτιωμένα εισοδήματα, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών.

Οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% το Μάιο σε προσαρμοσμένη βάση έναντι του προηγούμενου μήνα, ενώ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν 0,4% τον Μάιο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4% και για τα έσοδα και για τις δαπάνες. Το ποσοστό αύξησης των δαπανών (0,2%) ήταν το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης