Μικτά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου με τον Dow Jones να πιέζεται από το “βαρίδι” της Boeing, η μετοχή της οποίας καταγράφει απώλειες άνω του 4%.

Ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,11% ή κατά 28,08 μονάδες στις 25.622 μονάδες, με την Boeing να του στερεί περισσότερες από 100 μονάδες. Αντίθετα, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,23% ή 6,34 μονάδων στις 2.789 μονάδες και ο Nasdaq κινείται στο +0,13% και τις 7.568 μονάδες με άνοδο 10,20 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απώλειες της μετοχής της Boeing έρχονται να προστεθούν στη ραγδαία πτώση της Δευτέρας (-5,3%). Η Edward Jones υποβάθμισε τη μετοχή σε “hold” από “buy” , επικαλούμενη πιθανές καθυστερήσεις στις παραγγελίες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της, τύπου 737 MAX 8, των Αιθιοπικών Αερογραμμών. Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα με αεροσκάφος αυτού του τύπου μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες. Το δυστύχημα οδήγησε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ην. Βασιλείου, της Κίνας και της Ινδονησίας να καθηλώσουν όλα τα αεροπλάνα αυτού του τύπου.

Η ευρύτερα αγορά ωστόσο διαγράφει ανοδική τάση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% το Φεβρουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων στο μόλις 0,1%.

«Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αντισταθμίζει την απουσία πιέσεων στις τιμές των αγαθών», έγραψε στους πελάτες του ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Advisory Group. «Δεδομένου ότι οι μισθοί ανεβαίνουν, το οποίο εξαρτάται από την παραγωγικότητα, δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από τον πληθωρισμό, τώρα μάλιστα που ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αγγίζει σχεδόν το 3%», επισήμανε προσθέτοντας πως «η Fed έχει την άδεια να παραμείνει ευέλικτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Fed άφησε να εννοηθεί νωρίτερα φέτος ότι θα είναι “υπομονετική” ως προς την αύξηση των επιτοκίων, πυροδοτώντας ένα ράλι στην αγορά στις αρχές του έτους.
Στο κλείσιμο της Δευτέρας, ο S&P συγκέντρωνε κέρδη 11% από τις αρχές του έτους, ενώ ο Dow έχει κερδίσει σχεδόν 10%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης