Σε τροχιά κατάρρευσης βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία στη Βραζιλία, με το νόμισμα της χώρας να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τις μετοχικές αξίες να βρίσκονται σε bear market εν μέσω της “βύθισης” των τιμών του πετρελαίου που προκαλεί ο πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και ενώ εντείνονται οι φόβοι για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρηματιστήριο της χώρας, μετά τα πρώτα 31 λεπτά της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε ο λεγόμενος “αυτόματος διακόπτης” (circuit breaker) αναστολής διαπραγμάτευσης, καθώς ο δείκτης Ibovespa σημείωσε βουτιά “10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης και πάλι των μετοχών, το επόμενο κρίσιμο επίπεδο είναι η πτώση κατά 15%, εξέλιξη που αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της διαπραγμάτευσης για μία ώρα. Ένα κλείσιμο του δείκτη στο τρέχον επίπεδο θα διευρύνει τις απώλειές του από το υψηλό του Ιανουαρίου στο 26%. Τη μεγαλύτερη “βουτιά” σημείωσε ο τίτλος της Petroleo Brasileiro, η οποία κατέγραψε πτώση της τάξης του 26%.

Η κατάρρευση των περιουσιακών στοιχείων στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αντικατοπτρίζουν τις αναταράξεις που πλήττουν τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές έχει εκτιναχθεί εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 108.000 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ενώ την κατάσταση επιβαρύνει ο πόλεμος τιμών στην αγορά του πετρελαίου που έχει ξεκινήσει η Σαουδική Αραβία, οδηγώντας νωρίτερα την τιμή του καυσίμου σε κατακόρυφη πτώση έως 30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν μια παγκόσμια ύφεσης», σημειώνει ο James Gulbrandsen, επικεφαλής επενδύσεων στην NCH Capital της Λατινικής Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, το βραζιλιάνικο ρεάλ, το οποίο από την αρχή του έτους εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο, διολίσθησε περαιτέρω κατά 3,6%, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,79 ρεάλ ανά δολάριο λίγο μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

Λαμβάνει μέτρα η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας

Μερικά λεπτά νωρίτερα η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις spot δημοπρασίες δολαρίων στα 3 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή, δεσμευόμενη να στηρίξει το νόμισμα με όλα τα μέσα που διαθέτει και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ο επικεφαλής νομισματικής πολιτικής Μπρούνο Σέρρα απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα συστηματικής πώλησης δολαρίων από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βραζιλίας, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εφόσον χρειαστεί.

«Θα παρέμβουμε για όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Bloomberg, υποσχόμενος ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Το ρεάλ διολίσθησε περισσότερο από 3% ακόμη και μετά τη δημοπρασία δολαρίων ύψους 3 δισ. στην οποία προέβη η κεντρική τράπεζα σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι πιέσεις που δέχεται το βραζιλιάνικο νόμισμα εντάθηκαν τη Δευτέρα, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ως απόρροια του πολέμου τιμών που έχει ξεκινήσει η Σαουδική Αραβία, διευρύνοντας τις απώλειές του έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο 15% από την αρχή του έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης