Βουτιά των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street δείχνουν τα futures, εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ και Κίνας, μετά και τις νέες απειλές Τραμπ για επιβολή νέων δασμών στο Πεκίνο.

Τα futures του Dow Jones χάνουν περίπου 350 μονάδες, του S&P 500 30 μονάδες και του Nasdaq 95.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανησυχίες γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο και το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου επανήλθαν με ένταση στο προσκήνιο αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Παρασκευή επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας $50 δισ., δηλώνοντας μάλιστα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «επιδιώξουν και επιπλέον δασμούς» εάν η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα.

Το Πεκίνο από την πλευρά του έβαλε στο στόχαστρό του αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας, ενέργεια που οδήγησε τον Τραμπ να ζητήσει αργά το βράδυ της Δευτέρας από τους αρμόδιους αξιωματούχους των ΗΠΑ να εντοπίσουν νέα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν νέοι δασμοί ύψους 10%.

Παράλληλα, απείλησε και με επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές αξίας και πάλι 200 δισ. δολ., αν η Κίνα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτούς τους νέους δασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου είπε πως το Πεκίνο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το λάβει και αυτό μέτρα σε απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Oι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις ασιατικές αγορές, με τις κινεζικές μετοχές να σημειώνουν το χειρότερο κλείσιμό τους εδώ και δύο χρόνια.

Μάλιστα, οι μετοχές της κινεζικής ZTE βυθίστηκαν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από απόφαση της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που επηρεάζει τη συμφωνία που πέτυχε η εταιρεία για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνεργασία της με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, τον προηγούμενο μήνα ο ρυθμός έναρξης κατοικιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Ωστόσο οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός έναρξης κατασκευής νέων κατοικιών αυξήθηκε 5% το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,350 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Ωστόσο, οι οικοδομικές άδειες, που σηματοδοτούν πόσες κατασκευές είναι σε εξέλιξη, υποχώρησαν κατά 4,6% στις 1,301 εκατ. τον περασμένο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης