Μεγάλες απώλειες σημειώνουν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street την Παρασκευή με το κλίμα να επιδεινώνεται μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ότι θα επιβάλει εμπορικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εξετάσουν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση» με στόχο την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας, ενώ τόνισε ότι «ο προστατευτισμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση».

Ο Juncker ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες μια πρόταση για αντίμετρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου “κατά των ΗΠΑ προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα futures του Dow Jones χάνουν 260 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 υποχωρούν 20 μονάδες. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq χάνουν 77,50 μονάδες.

Το δολάριο σημείωσε βουτιά μετά την ανάρτηση του Trump, με τον δείκτη ICE U.S. Dollar να υποχωρεί 0,4% στις 89,957 μονάδες.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων ο τίτλος της Foot Locker Inc. σημειώνει βουτιά άνω του 5% καθώς οι πωλήσεις της εταιρείας αθλητικών παπουτσιών και εξοπλισμού δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Gap Inc. και της Splunk Inc. καθώς τα αποτελέσματα των δύο εταιρειών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές των εταιρειών αλουμινίου και χάλυβα United States Steel, Nucor και Century Aluminum σημειώνουν μικρές μεταβολές μετά το χθεσινό τους ράλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης