“Τρενάκι του λούνα παρκ” θυμίζει η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street η οποία κλυδωνίζεται στους ρυθμούς του εμπορικού και συναλλαγματικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά που κατέγραφαν νωρίτερα, οι δείκτες εξακολουθούν να σημειώνουν μεγάλη πτώση, που για τον Dow Jones ξεπερνά τις 300 μονάδες.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης χάνει 323 μονάδες (-1,23%) στις 25.707 μονάδες, ενώ λίγο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 550 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο S&P 500 χάνει 23,19 μονάδες (-0,81%), ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 32,87 μονάδων (-0,43%%) στις 2.857 μονάδες.

Η ανησυχία για την πορεία της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας κάνει και σήμερα αισθητή την παρουσία της πιέζοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,70%, διολισθαίνοντας μέχρι το χαμηλό του 1,63%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016. Την ίδια στιγμή η απόδοση στο αντίστοιχο γερμανικό κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό στο -0,59%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναλαμβάνουν δράση, ώστε να προφυλάξουν τις οικονομίες τους από τις διεθνείς αναταράξεις που προκαλεί η σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε σήμερα κατά 50 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 1% το επιτόκιο της, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική μείωση, οδηγώντας το επιτόκιο της, σε χαμηλό εννέα ετών, στο 5,40%.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης μείωσε το επιτόκιο της στο 1,5% από 1,75% προηγουμένως, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές, που περίμεναν να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε για δεύτερη διαδοχική ημέρα το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν στο 6,9996 ανά δολ. επίπεδο ελαφρώς πιο αδύναμο από το αναμενόμενο. Το νόμισμα τυπικά διαπραγματεύεται έως 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από το σημείο αναφοράς.

Η διάσπαση του επιπέδου των 7 γουάν/δολ. τη Δευτέρα, προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια καθώς θεωρήθηκε ένδειξη περαιτέρω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας.

Στο επενδυτικό ραντάρ βρίσκεται παράλληλα η Walt Disney η οποία χθες ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο αλλά και μεγάλη πτώση κερδών.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η πτώση της μετοχής πάνω από 5% που ασκεί πιέσεις στον Dow.

Επίσης στην πτώση του Dow Jones συμβάλει η καθοδική πορεία που έχουν οι μετοχές των JPMorgan (-3,26%), Goldman Sachs (-2,11%), Exxon Mobil (-1,10%), and Caterpillar (-1.33%).

Καλύτερα των εκτιμήσεων της Wall Street ήταν τα κέρδη της αλυσίδας φαρμάκων CVS Health Corp. ενώ και τα αποτελέσματα της εταιρείας εξοπλισμού γραφείων Office Depot Inc. ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης