Βουτιά άνω των 300 μονάδων κάνει ο Dow Jones, ακολουθώντας τα “χνάρια” των χρηματιστηρίων σε Ασία και Ευρώπη. Τις αγορές αναστάτωσαν οι δηλώσεις του προέδρου Donald Trump ότι το Πεκίνο «διέλυσε τη συμφωνία».

Ειδικότερα, ο Dow Jones χάνει 1,16% ή 300,11 μονάδες στις 25.665, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,23% ή 35,36 μονάδες στις 2.843 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq-100 διολισθαίνει κατά 1,56% ή κατά 123 μονάδες στις 7.819 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δείκτες καταγράφουν απώλειες άνω του 2% από την αρχή της εβδομάδας στο κλίμα ανησυχίας που ακολούθησε τις αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ την Κυριακή στο twitter για αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολ. την Παρασκευή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στο θέμα των δασμών χθες, σε συγκέντρωση των οπαδών του στη Φλόριντα, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του. «Βλέπετε τους δασμούς που επιβάλουμε; Αυτό είναι επειδή διέλυσαν τη συμφωνία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, άρα θα πληρώσουν».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε πάντως ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει, σημειώνοντας ότι «εάν επιβληθούν οι αμερικανικοί δασμοί, η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπορική αποστολή της Κίνας, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Λίου Χε, θα βρίσκεται πάντως στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη και την Παρασκευή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 1,5% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε σε 50 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 50,2 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,1% τον Μάρτιο στα 261,97 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές 1% στα 211,97 δισ. δολ.  

Παράλληλα, μικρή άνοδο σημείωσαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,3%.

Τέλος, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στις 228.000 για την εβδομάδα έως τις 4 Μαίου, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τις τοποθετούσαν στις 218.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης