Αντιμέτωπα με μεγάλες εκροές κεφαλαίων ήρθαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, όπως προκύπτει από στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.

Είναι προφανές ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και η στροφή- έστω και με πολύ αργά βήματα σε ορισμένες περιπτώσεις- των κεντρικών τραπεζών σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική περιορίζουν την όρεξη των επενδυτών για χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA Merril Lynch, οι επενδυτές απέσυραν 5,5 δισ. δολάρια από τα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων την εβδομάδα έως τις 6 Ιουνίου.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εκροές από το Δεκέμβριο του 2016. Το ίδιο διάστημα απέσυραν 500 εκατ. δολάρια από αμοιβαία πολύτιμων μετάλλων, ενώ πρόσθεσαν σε 900 εκατ. δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Από τα 5,5 δισ. δολάρια, που έκαναν φτερά, τα 2,2 δισ. δολάρια ήταν εκροές από ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade). Σε αυτή την κατηγορία οι εκροές ήταν οι υψηλότερες εδώ και περισσότερο από 1,5 χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα ομόλογα υψηλού ρίσκου αποσύρθηκαν 3 δισ. δολάρια, στην πέμπτη διαδοχική εβδομάδα εκροών, ενώ από εκείνα του χρέους αναδυόμενων αγορών έκαναν φτερά 1,9 δισ. δολάρια, στην έβδομη διαδοχική εβδομάδα εκροών.

Στο μέτωπο των μετοχών οι επενδυτές ψήφισαν Ιαπωνία.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της BofA Merril Lynch οι ιαπωνικές μετοχές προσέλκυσαν εισροές ύψους 3,8 δισ. δολάρια, ενώ οι αμερικανικές μόλις 40 εκατ. δολάρια.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν να έχουν μεγάλες απώλειες.
Τα αμοιβαία κεφάλαια ευρωπαϊκών μετοχών είχαν εκροές ύψους 4 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα και άνω των 17 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης