Με απώλειες κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς δίνεται η πρώτη ευκαιρία στους επενδυτές να αντιδράσουν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Apple αργά την Τετάρτη.

Η κατασκευάστρια iPhone υποβάθμισε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις, επικαλούμενη την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Η μετοχή της Apple σημειώνει πτώση 8,71%, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 της απώλειας του Dow Jones.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 450 μονάδες ή κατά 1,98% στις 22.883 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 42,68 μονάδες ή 1,69% στις 2.467 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με απώλεια 140 μονάδων κινείται στο -2,11% και τις 6.525 μονάδες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ σε επιστολή του προς τους μετόχους του τεχνολογικού κολοσσού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σημειώνει ότι περιμένει τα έσοδα για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου να διαμορφωθούν κάτω από τις εσωτερικές προβλέψεις της εταιρείας, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η Apple περιμένει πλέον τα έσοδα να διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολ. έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 91,3 δισ. δολ. σε δημοσκόπηση της FactSet. Σημειώνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα της εταιρείας θα ανακοινωθούν στις 29 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δείτε τα αποτελέσματά μας, η υποχώρησή μας προέρχεται σε ποσοστό άνω του 100% από τα iPhone και είναι κυρίως στην Κίνα» δήλωσε ο Τιμ Κουκ σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο CNBC. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κινεζική οικονομία άρχισε να επιβραδύνεται στο δεύτερο εξάμηνο και πιστεύω ότι οι εμπορικές εντάσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον θα δημιουργήσουν περαιτέρω πιέσεις στην οικονομία της Κίνας» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, ανακοίνωσε σήμερα ότι το sell-off στις αγορές τον οδήγησε να ταχθεί υπέρ της παύσης στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μέχρι να διευθετηθούν οι αβεβαιότητες.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο τόνισε πως η Fed θα πρέπει να παραμείνει στο παρασκήνιο τουλάχιστον για τα «δύο επόμενα τρίμηνα» του έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο, ενδεικτικό της σφιχτής αγοράς εργασίας.

Τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 231.000, στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 220.000 νέα επιδόματα ανεργίας.

Παράλληλα, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ADP Research Institute δείχνουν πως η αμερικανική αγορά εργασίας πάτησε γκάζι τον Δεκέμβριο, με τον ιδιωτικό τομέα να προσθέτει άλλες 271.000 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 178.000 θέσεις.

Η ADP ανακοίνωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις είχαν τον ισχυρότερο μήνα του έτους τον Δεκέμβριο, δημιουργώντας συνολικά 89.000 θέσεις εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης