Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τετάρτη με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις που αφορούν στο Brexit αλλά και να αναμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Fed. 

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,90%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,57%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,80% και ο δείκτης του Λονδίνου κατέγραψε πτώση 0,45%. 

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB έχασε 0,47% και ο ισπανικός IBEX 35 επίσης σημείωσε απώλειες 0,91%. 

Στο μέτωπο του Brexit, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 30 Ιουνίου (από τις 29 Μαρτίου, οπότε και ήταν προγραμματισμένη) με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου το βρετανικό κοινοβούλιο να μπορέσει να αποφασίσει ποια μορφή θα λάβει το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιεχόμενο της επιστολής της προς τον Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε η ίδια η Μέι στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. «Ως πρωθυπουργός, δεν έχω καμία διάθεση να καθυστερήσω το Brexit πέραν της 30ης Ιουνίου», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk εκτίμησε ότι μια σύντομη χρονική παράταση του Brexit είναι πιθανή, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σήμερα η μετοχή της Bayer κατέγραψε πτώση 9,61% αφού αμερικανικό δικαστήριο έκρινε πως το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto συνέβαλε στον καρκίνο ενός εβδομηντάχρονου, σε μια νέα δικαστική ήττα για τον όμιλο που είχε ήδη καταδικασθεί βαριά πέρυσι σε ανάλογη διαδικασία.

Στο τέλος της πρώτης φάσης μιας δίκης που άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου στο Σαν Φρανσίσκο, οι ένορκοι έκριναν σήμερα πως ο συνταξιούχος Έντουιν Χάρντεμαν μπόρεσε να αποδείξει πως το Roundup ήταν “ουσιαστικός παράγοντας” στην εμφάνιση του καρκίνου του.

Οι μετοχές του κλάδου των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων επίσης κατέγραψαν πτώση 2,3% κυρίως εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας. 

Η Wall Street Journal ανέφερε χτες, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, πως ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ και ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων με τον Κινέζο αντιπρόεδρο. 

Η BMW ανακοίνωσε πως αναμένει σημαντική μείωση των κερδών στο έτος, και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα περικοπής κόστους πολλών δισ. δολαρίων.  Η γερμανική εταιρεία τόνισε πως αντιμετωπίζει σημαντικά υψηλότερα κόστη στην προσπάθειά της να συμμορφωθεί με τον αυστηρότερο κανονισμό για τις εκπομπές ρύων. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 4,94%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης