Κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει σήμερα τις τραπεζικές μετοχές ανά την Ευρώπη. Πολύκροτα σκάνδαλα ταλανίζουν μεγάλα ονόματα του κλάδου. Παράλληλα έχουν έλθει για τα καλά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη διασύνδεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με υπερχρεωμένες χώρες, ενώ εντείνονται και οι φόβοι για τον αντίκτυπο από ένα no deal στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδος ο τραπεζικός κλάδος στον Stoxx Europe 600 κατέγραφε πτώση της τάξης του 2,8%, δεχόμενος τις ισχυρότερες πιέσεις εδώ και έξι εβδομάδες. Στις 12:45 έχει μαζέψει τις απώλειες στο 1,8%, αλλά και πάλι στη χειρότερη επίδοση εδώ και πέντε εβδομάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί 0,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Μιλάνο ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες σχεδόν 3% βυθίζεται σε χαμηλά δύο ετών και οδηγεί στο κόκκινο τον FTSE MIB. Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, που δέχονται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που φοβίζει τις αγορές.

Μεγάλη πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο στη Φραγκφούρτη. Η Deutsche Bank, κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας, που έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 4,2%, σε νέο ιστορικό ναδίρ.

Οι πωλητές την έχουν βάλει στο στόχαστρο, καθώς έχουν έρθει στο προσκήνιο σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο της στο διαβόητο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω της εσθονικής θυγατρικής της Danske Bank. Πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά ύποπτες συναλλαγές της τάξης των 200 δισ. ευρώ και έχει προκαλέσει αναταράξεις ανά την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της τράπεζας ανακοίνωσε ότι η Deutsche Bank είχε αναλάβει την επεξεργασία πληρωμών για την Danske στην Εσθονία, αλλά έδωσε τέλος στη συνεργασία το 2015, όταν και υπέπεσαν στην αντίληψή της ύποπτες δραστηριότητες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα κόκκινα δάνεια, ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -4,1%, μετά τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας. Ο Γ.Δ. με πτώση 1,42% χάνει και τις 610 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης