Σε μίνι ράλι επιδίδονται οι τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης και τα ομόλογα της Ιταλίας, στον απόηχο του μηνύματος, που έστειλε ο Μπενουά Κερέ. Αντιθέτως το ευρώ βρίσκεται σε νέο κλοιό πιέσεων. 

Ο Γάλλος τραπεζίτης, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και εκ των θεωρούμενων υποψηφίων  διαδόχων του Μάριου Ντράγκι, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι ένας  νέος γύρος στοχευμένων δημοπρασιών φθηνών δανείων (TLTROs) είναι πιθανός και συζητείται στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά περιμένει από την ΕΚΤ να βγάλει νέα όπλα από τη φαρέτρα της, καθώς το σύνολο των μεγάλων οικονομιών της νομισματικής ένωσης κατεβάζουν αισθητά ταχύτητα. Η επιδείνωση των προοπτικών εξαιτίας εμπορικών αντιπαραθέσεων, αβεβαιότητας για το Brexit και γεωπολιτικών εντάσεων είναι πιο απότομη από ό,τι οι αρχές είχαν υπολογίσει.

Αυτό απαιτεί τη δράση πρωτίστως των κυβερνήσεων, αλλά όλοι περιμένουν και από την ΕΚΤ, που είχε ρόλο πυροσβέστη όλα τα προηγούμενα χρόνια, να λάβει νέες αποφάσεις. 

Στον απόηχο των δηλώσεων Κερέ ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης καταγράφει άνοδο 2,5%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και ένα μήνα. Στην Ιταλία όπου οι τράπεζες ήταν εκ των μεγάλων ωφελημένων των TLTROs κατά την περίοδο της κρίσης χρέους, ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου ενισχύεται 2,8%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά κρατικού χρέους τα ελληνικά ομολογα υποδέχονται με ικανοποίηση τα νέα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στο 3,82%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 2,81%, ενώ εν πολλοίς αμετάβλητη στο 1,25% είναι και η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς, παρά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 28 Απριλίου. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί εκ νέου, στα 1,1273 δολάρια. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και πάλι τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου εξαιτίας της ζοφερής οικονομικής εικόνα στην Ευρωζώνη, που μεταθέτει για τα μέσα του 2020 την αύξηση επιτοκίων του ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης