Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου συζητά με τη Euronext για την πώληση του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020, 15:15
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου συζητά με τη Euronext για την πώληση του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE) μπήκε σήμερα σε αποκλειστικές συζητήσεις για την πώληση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου (Borsa Italiana) στον όμιλο της Euronext, με τον Γάλλο διαχειριστή του ομίλου να εκτοπίζει το γερμανικό (Deutsche Boerse) και το ελβετικό (Six) χρηματιστήριο καθώς προσπαθεί να μεγαλώσει και άλλο το πανευρωπαϊκό δίκτυό του.

Η πώληση του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου από το LSE, που αποκαλείται «σχέδιο Μποτιτσέλι» είναι ευαίσθητη στη Ρώμη λόγω των ανησυχιών για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της πλατφόρμας των ομολόγων, στην οποία διαπραγματεύεται το κρατικό χρέος της Ιταλίας ύψους 2,6 τρισ. ευρώ. Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο τι προσφορά έκανε το Euronext για να κερδίσει τις αποκλειστικές συζητήσεις, αλλά οι επενδυτές καλωσόρισαν την κίνηση και η μετοχή του αυξανόταν κατά 5% στις 12:46 (ώρα Ελλάδας), ενώ η μετοχή του LSE σημείωνε άνοδο 0,7%.

Προσφορές για την Borsa την αποτιμούσαν έως 4 δισ. ευρώ, δήλωσαν πηγές πριν τη χθεσινή εξέτασή τους από το διοικητικό συμβούλιο του LSE. Ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext Στεφάν Μπουνά δεν έκανε σχόλιο για το ύψος της προσφοράς, αλλά είπε στο Reuters ότι το τίμημα ήταν ένα από αρκετά στοιχεία που έλαβε υπόψη το LSE. Ο Μπουνά και η Euronext θεωρούσαν πάντοτε την Borsa ως «φυσικό ταίρι» και οι επαφές είχαν επιταχυνθεί από τον Ιούλιο μετά από χρόνια ανεπίσημων συζητήσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020, 15:28