Ανοδικά κινείται η Wall Street την Παρασκευή, με τους βασικούς δείκτες να βρίσκονται σε τροχιά για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Ιανουάριο αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόσθεση δημοσιονομική στήριξη.

O Dow Jones προσθέτει 125 μονάδες ή 0,41% και κινείται στις 31.181,84 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,26% στις 3.881.99 μονάδες και έχει βάλει πλώρη για νέο ρεκόρ, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaw κινείται 0,10% υψηλότερα στις 13.791,22 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε τροχιά για την πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίασή τους.

Την επενδυτική ψυχολογία τροφοδοτεί σήμερα η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι Δημοκρατικοί για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης του πακέτου τόνωσης που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνολικού ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή, έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε χάρη στην ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού από τη Γερουσία, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Το νέο πακέτο τόνωσης θεωρείται κρίσιμο από πολλούς αναλυτές για την ενίσχυση της οικονομίας η οποία συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θεωρούν ότι τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών, αυξάνει την πίεση προς το Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 49.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, με το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί στο 6,3%.

Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 50.000, ενώ ανέμεναν ότι η ανεργία θα παρέμενε στο 6,7%.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι η Johnson & Johnson ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές την έγκριση για έκτακτη χρήση του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την έλευση του τρίτου εμβολίου στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης