Οι παγκόσμιες μετοχές χτυπούν νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα καθώς η χαλάρωση των εντάσεων στη Βόρεια Κορέα και οι ενδείξεις ότι ο τυφώνας Irma προκάλεσε λιγότερες ζημίες από ό, τι πολλοί φοβόντουσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνουν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country σημειώνει άνοδο 0,2%, μετά από το +0,9% που κατέγραψε τη Δευτέρα, την τέταρτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο στα υψηλά ενός μηνός, καθώς οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών ενισχύονται ενώ ο κλάδος των βασικών υλικών και οι τράπεζες συμμετέχουν επίσης στο ράλι.

Ο δείκτης MSCI World των ασφαλιστικών εταιρειών ενισχύεται κατά 0,3%, καθώς οι ζημιές από την ασφάλιση ακινήτων από τον τυφώνα Irma αναμένεται να είναι μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο την Παρασκευή που περιελάμβανε 15,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τους τυφώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα της Wall Street είναι επίσης θετική με τον δείκτη S&P 500 να βλέπει νέα ιστορικά υψηλά μετά το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ωστόσο, καθώς τα διυλιστήρια ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους μετά το χτύπημα του τυφώνα Harvey.

Ο δείκτης FTSE 100 των blue chip της Βρετανίας ξεχωρίζει μεταξύ των σημερινών χαμένων, υποχωρώντας 0,2%, καθώς η στερλίνα σημείωσε άνοδο πάνω από 0,5% αφού ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε πέντε χρόνια.

Τα ισχυρά στοιχεία φέρνουν στο επίκεντρο την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2% από τότε που η στερλίνα κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2016, ως απάντηση στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί σήμερα και η παρουσίαση του νέου iPhone της Apple Inc – του οποίου οι πωλήσεις θα έχουν επιπτώσεις πέρα από την Apple για πολλούς προμηθευτές καθώς και τους αντιπάλους της.

Στην risk-on διάθεση που κυριαρχεί σήμερα στις διεθνείς αγορές βοηθά και η ανακούφιση ότι η Βόρεια Κορέα δεν προχώρησε σε νέες δοκιμές πυραύλων το Σαββατοκύριακο, όπως πολλοί φοβόντουσαν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα ενέκρινε ομόφωνα κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή, επιβάλλοντας απαγόρευση των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και περιορίζοντας τις εισαγωγές αργού πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός υποχωρεί σήμερα λόγω της στροφής των επενδυτών στα risk assets, με την τιμή spot να σημειώνει απώλειες 0,1% στα 1325,11 δολάρια η ουγγιά ενώ προηγουμένως άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου και τα 1322,85 δολάρια η ουγγιά.

Το μέταλλο υποχώρησε κατά 1,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Ιουλίου.

Τα συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ λήξης Δεκεμβρίου, υποχωρούν κατά 0,4% στα 1330,40 δολάρια η ουγγιά.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης