Κοντά στην γραμμή εκκίνησης παραμένουν οι δείκτες της Wall Street καθώς η αγορά αναζητά για δεύτερη ημέρα κατεύθυνση εν μέσω τον ολοένα και αυξανόμενων αποδόσεων ομολόγων, της πολιτικής αβεβαιότητας και μιας πανδημίας που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones κινείται σταθεροποιητικά στις 31.069 μονάδες, το ίδιο και ο S&P 500 στις 3.802 μονάδες. Ο Nasdaq κερδίζει 0,28% στις 13.108 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι traders αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή να σημειώνει άνοδο 0,4% τον Δεκέμβριο, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις.

Παράλληλα αναμένουν την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ στον απόηχο των θλιβερών επεισοδίων της προηγούμενης εβδομάδας στο Καπιτώλιο. Η πολιτική ένταση στην Ουάσινγκτον παραμένει στα ύψη, με την Βουλή να ψηφίζει σήμερα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ για δεύτερη φορά, λίγες μόνο ημέρες πριν την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο. Την πρόταση των Δημοκρατικών για την παραπομπή του προέδρου αναμένεται να στηρίξει και μια μικρή ομάδα Ρεπουμπλικάνων.  

Υψηλές αποδόσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη εβδομάδα του 2021 αλλά έκτοτε έχουν πατήσει “φρένο”. Χθες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με πολύ μικρή μεταβολή.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρέθηκε να ενισχύσεται στο 1,18%, ήτοι στο υψηλότερό της επίπεδο από τον Μάρτιο. Από τις αρχές του έτους, η απόδοση του τίτλου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 μονάδες βάσης.

Με δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων, η Credit Suisse προτείνει στους επενδυτές να επιλέξουν τομείς που ακολουθούν τον κύκλο, όπως οι τράπεζες και η ενέργεια. Οι αυξημένες αποδόσεις θα μπορούσαν, ωστόσο, να πλήξουν τις μετοχές ανάπτυξης.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,4% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,1% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4%. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,1% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2019 αυξήθηκε 1,6%.

Οι επενδυτές θα στρέψουν αργότερα την προσοχή τους στην έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα, γνωστή και ως Beige Book, η οποία θα δώσει νέα στοιχεία για το πώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις βλέπουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της General Motors σημειώνει άνοδο 2,45% μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι ξεκινά μια νέα δραστηριότητα ηλεκτρικών φορτηγών.

Η Dropbox εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά 11%. Η μετοχή της αντιδρά με πτώση 3,9%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης