Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς, αν και προσπάθησε, δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που “ήλθαν” αφενός από το αρνητικό διεθνές κλίμα και αφετέρου από την πτώση του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 739,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 737,18 μονάδων (-0,78%) και 743,47 μον. (+0,07%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 16 χιλ. τεμάχια.

Τα “απόνερα” της κρίσης των αναδυόμενων αγορών δέχτηκε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,48%, στις 1.944,40 μονάδες, ενώ στο -1,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.199,79 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,64% στις 757,46 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΧΑ δεν μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστο από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αν και προσπάθησε να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο στα μέσα περίπου της συνεδρίασης, καθώς συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, και οι βασικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες βρίσκονται στο “κόκκινο”, εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία των συνομιλιών για το Brexit, αλλά και των εμπορικών διαπραγματεύσεων σε διεθνή κλίμακα.

Στο μεταξύ, η αγορά θα αναμένει και τη σημερινή σύνοδο του Euroworking Group, όπου και αναμένεται να συζητηθεί η ενεργοποίηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ιουνίου για το ελληνικό χρέος. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό (όπως συνέβη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το 2017), αλλά συνδέεται και με τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες συνοδεύουν τις παρεμβάσεις στο χρέος, που με τη σειρά τους συνδέονται με προαπαιτούμενα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής είναι προγραμματισμένο –για την ώρα- να φθάσουν στις 12 Σεπτεμβρίου (αν και ούτε αυτό το στοιχείο θεωρείται ακόμη δεδομένο και πρέπει να διασαφηνιστεί). Το πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής πλευράς στο πεδίο των εσόδων, των δαπανών, αλλά και του ΑΕΠ, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού και να φθάσει στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ, η Eurobank, η Πειραιώς και η ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες ανώτερες του 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, Λάμδα και Motor Oil.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και ΟΛΠ, με τις ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν χωρίς πρόσημο.

Στον αντίποδα, άλμα 3,39% σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή, με την ΓΕΚ Τέρνα και τον ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με κέρδη 2,14%.

Στο +1,75% έκλεισε ο Μυτιληναίος, στο +1,08% η ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Βιοχαλκο, Jumbo και Σαράντης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης