Πτωτικό κλίμα επικρατεί για δεύτερη συναπτή ημέρα την Πέμπτη στην Wall Street, καθώς στην ψυχολογία των επενδυτών βαρύνει αρνητικά η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 99,15 ή 0,38%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 1,76 μονάδες ή 0,06%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 20,75 μονάδων ή 0,21%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα άγγιξαν ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο, δείχνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

«Μολονότι οι νέες αιτήσεις πέφτουν για 11η συναπτή εβδομάδα μετά το ιστορικό υψηλό τους στα τέλη Μαρτίου, η μείωση αυτή την εβδομάδα είναι η μικρότερη σε ποσοστιαία βάση από τις αρχές Απριλίου, οπότε πρέπει να δούμε εάν πρόκειται να σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα», αναφέρει ο Peter Boockvar, CIO στην Bleakley Advisory Group, σε σημείωμά του.

Αεροπορικές, εταιρείες του λιανικού εμπορίου και του κλάδου της κρουαζιέρας ηγούνται των απωλειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ΗΠΑ, επίσης, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας, με έναν μεγάλο αριθμό πολιτειών, μεταξύ των οποίων το Τέξας, η Αριζόνα, η Φλόριντα και η Οκλαχόμα, να ανακοινώνουν νέες εστίες λοιμώξεων. Το Τέξας, συγκεκριμένα, είδε μια αύξηση – ρεκόρ στις νέες νοσηλείες λόγω κορονοϊού την Τετάρτη, της τάξης του 11%.

Η καταμέτρηση του Reuters έδειξε 259 νέα κρούσματα στην Οκλαχόμα, την πολιτεία που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει για την πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές. Στο μεταξύ, η Φλόριντα ανακοίνωσε περισσότερα από 2.600 κρούσματα και η Αριζόνα περισσότερα από 1.800.

Ο πρόεδρος Τραμπ πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την αισιοδοξία του σε συνέντευξη στο Fox News, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εμβόλιο και πολύ κοντά σε μία θεραπεία, πραγματικά πολύ καλή θεραπεία».

Επανέλαβε εξάλλου την εκτίμηση του ότι ο ιός θα μπορούσε “σταδιακά να εξαφανιστεί”.

Στην Κίνα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο ξέσπασμα της νόσου έχει τεθεί υπό έλεγχο, με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, Wu Zunyou, να προειδοποιεί πάντως ότι “αυτό δεν σημαίνει πώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα μηδενιστεί αύριο ή μεθαύριο”.

«Το ράλι είναι αρκετά πιθανό να κάνει μία παύση τους ερχόμενους μήνες, καθώς θα εξελίσσεται η διαδικασία της ανάκαμψης», εκτίμησε ο Scott Wren της Wells Fargo, σε σχόλιό του. «Αναμένουμε υψηλή μεταβλητότητα τους εργαζόμενους μήνες επί τη βάσει του πώς θα εκτυλίσσονται οι επανεκκινήσεις των οικονομιών και οι καταναλωτικές δαπάνες», πρόσθεσε.

«Οι φόβοι σχετικά με τα επίπεδα των λοιμώξεων και τη διαδικασία επανεκκίνησης τόσο σε πολιτείες των ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες είναι κατανοητοί», ανέφερε ο Michael Shaoul, πρόεδρος και CEO της Marketfield Asset Management.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Των ισχνών κερδών ηγούνται εκείνες των Microsoft, Procter & Gamble και 3Μ, ενώ των απωλειών εκείνες των American Express, Cisco και Intel.

Στα μάκρο της ημέρας τα εβδομαδιαία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι Αμερικανοί υπέβαλαν άλλες 1,5 εκατ. νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα, οδηγώντας το σύνολο των αιτήσεων για την περίοδο της πανδημίας πάνω από τα 48 εκατ. Αυτό ξεπέρασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν 1,3 εκατ. νέες αιτήσεις.

Παράλληλα, η Philadelphia Fed ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για την δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή ανέκαμψε στο 27,5 τον Ιούνιο από -43,1 τον Μάιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης