Πτώση σημείωσαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ αρνητικά ήταν τα πρόσημα στην Ευρώπη μετά τα αντιευρωπαϊκά σχόλια Ιταλού βουλευτή που έπληξαν το ενιαίο νόμισμα και οδήγησαν τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών.

Η ώθηση στην τάση των επενδυτών για ρίσκο από τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά αποδείχθηκε βραχύβια με τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI να υποχωρεί 0,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και ένα μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βασικός δείκτης για τις μετοχές στην ευρωζώνη σημείωσε νωρίτερα πτώση 1% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,7%, ακολουθώντας πτωτικά τις ασιατικές μετοχές και επεκτείνοντας τις απώλειές του καθώς τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία δέχονταν νέες πιέσεις.

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, εκπρόσωπος επί οικονομικών θεμάτων της κυβερνώσας Λέγκας, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα της χώρας θα μπορούσαν να λυθούν με το να έχει το δικό της νόμισμα.

Τα σχόλιά του οδήγησαν τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων σε νέο υψηλό τεσσεράμισι ετών, με το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να διευρύνεται σε υψηλό τουλάχιστον πενταετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές στις ιταλικές τράπεζες, που έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, υποχώρησαν σε χαμηλό 19 μηνών, σημειώνοντας πτώση έως 2,8%. Ο γενικός δείκτης στο ιταλικό χρηματιστήριο FTSE MIB σημείωσε βουτιά 1,2%.

Διευκρινίζοντας αργότερα τις δηλώσεις του, ο Μπόργκι είπε στο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το ευρώ. Ωστόσο, η απειλή και μόνο για διάλυση της ευρωζώνης και οι αυστηρές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας διατήρησαν τη νευρικότητα στην αγορά.

Το ευρώ επέκτεινε τις απώλειές του, υποχωρώντας κατά 0,6% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 21 Αυγούστου στο 1,1504 δολάριο, ενώ πριν από λίγο κινείτο στο 1,1509 δολάριο.

Στην Ασία, οι μετοχές σημείωσαν πτώση καθώς εξασθένησε ο θετικός αντίκτυπος από τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά αναφορικά με τους όρους συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της περιοχής της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Κίνα είναι κλειστές την εβδομάδα 1-5 Οκτωβρίου, λόγω εθνικής αργίας, αλλά τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα έπληξαν τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης