Ελάχιστα κέρδη «έγραψε» σήμερα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ωστόσο, σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,47%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,61%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 13,5%.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 634,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 631,42 μονάδων (-0,67%) και 640,57 μον. (+0,77%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 27,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 166 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,30%, στις 1.682,67 μονάδες, ενώ στο -0,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.040,51 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 380,15 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί το Χ.Α. από τις 17 Ιανουαρίου να προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα, αλλά οι τραπεζικές μετοχές του διαδοχικά καθημερινά καταρρίπτουν τα ιστορικά τους χαμηλά, συγκρατώντας την όποια προσπάθεια αντίδρασης στην αγορά. Μάλιστα, ακόμη και σε αυτά τα πρωτόγνωρα επίπεδα, οι πωλητές που “βγαίνουν” προκαλούν έντονα ερωτήματα σε μια αγορά που στερείται κάποιου καταλύτη.

Παράλληλα, αναμένει και τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στην οποία αναμένεται να τοποθετηθούν για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν xώρα στην Αθήνα τόσο οι εκπρόσωποι των Θεσμών όσο και η ελληνική πλευρά.

Και αναμένεται επίσης και η αντίδραση των Ευρωπαίων για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και της κατάργησης του υποκατώτατου.

Το θέμα λοιπόν του κατώτατου μισθού προστίθεται στα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών, των αναδρομικών, των εκκρεμών προαπαιτούμενων (συνδέονται με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας οδού, της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, της λειτουργίας των 120 τοπικών μονάδων υγείας  κλπ) και του πολιτικού ζητήματος το οποίο παραμένει –ειδικά για τον γερμανικό άξονα- αναφορικά με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Κάτω από αυτό το κλίμα, η Alpha Bank ήταν το μεγάλο βαρίδι της συνεδρίασης, κλείνοντας με απώλειες 4,17%, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί με -2,57%.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Μυτιληναίο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Motor Oil, Aegean, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τιτάν και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε στο +3,35%, με τη Eurobank να κλείνει με κέρδη 2,26%.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Grivalia, Λάμδα, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης