Επιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης

Στον «επάρατο» αριθμό των 666 μονάδων σταμάτησε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία ημέρα διαρκούς πίεσης στις τράπεζες η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους, που έκαναν λόγο για κραχ, συνδέοντας αυθαίρετα την χρηματιστηριακή εξέλιξη με το σύνολο της εικόνας της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδα που είχαν εμφανιστεί στο ταμπλό τον Μάιο του 2017 επέστρεψε ενδοσυνεδριακά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε υπερβολικά μεγάλες πιέσεις και έφθασε να χάνει 10% της αξίας του.

Μετά από πολύ καιρό, σήμερα ξύπνησαν άσχημες- όχι οι χειρότερες- μνήμες για τις τράπεζες και την οικονομία εντείνοντας την ανασφάλεια στο εσωτερικό και μάλιστα δύο μόλις ημέρες μετά την μεγάλη ελαστικοποίηση των capital controls.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,323 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.417.080 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,04%, ενώ και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,04%.

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να είναι τα «κόκκινα» δάνεια

Το ολιγόλεπτο κλείδωμα της Πειραιώς στο limit down, η συνεχής ενεργοποίηση των ΑΜΕΜ (Αυτόματων Μηχανισμών Ελέγχου Μεταβλητότητας) στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25, αλλά και το σπάσιμο πολλών ακόμη margins, ήταν η εικόνα μίας ακόμη ημέρας που ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ένα νέο κύμα sell off.

Ένα κύμα που μετά την Goldman Sachs οδήγησε και την Morgan Stanley σήμερα να το χαρακτηρίσουν «υπερβολικό», συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Στο ταμπλό όμως η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, με την Πειραιώς τελικά να κλείνει με πτώση 20,73% και τη Eurobank στο -14,69%.

Πτώση 6,67% για τη ΔΕΗ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα με την αξιοπιστία του ισολογισμού της, ενώ η Εθνική έκλεισε στο -5,49% και η Jumbo στο -4,50%.

Πτώση 3,28% σημείωσε η Alpha Bank, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν στο -2,76%, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΠΑΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Λάμδα, Motor Oil και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, το +3,87% της ΓΕΚ Τέρνα, το +2,40% του Τιτάνα, αλλά και το 1,66% του Μυτιληναίου στάθηκαν στηρίγματα για μία αγορά που παράπαιε, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Grivalia και ΕΕΕ. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

Morgan Stanley: Υπερβολικές οι ανησυχίες για την Πειραιώς

Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Πειραιώς η Morgan Stanley σε σημερινό της σημείωμα, αν και εκτιμά ότι η επιφυλακτικότητα θα διατηρηθεί το επόμενο διάστημα.

«Θεωρούμε ότι οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια είναι υπερβολικές, ωστόσο η επιφυλακτικότητα για την τιμή των μετοχών αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς και να ανακοινωθούν από τις τράπεζες οι στόχοι μείωσης των NPE μέχρι το τέλος του 2021 με τη συμβολή των πωλήσεων/απομειώσεων», αναφέρει η Morgan Stanley.

Και η HSBC

Επίσης σύμφωνα με έκθεση της HSBC η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει κλονισθεί, και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ.

Αλλά αυτή τη φορά η απώλειες συνδέεται με την εμπιστοσύνη της αγοράς στον κλάδο, αναφέρει η HSBC, θεωρώντας ότι αν και κατανοητές, είναι λίγο υπερβολικές.

Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 42,22%, ενώ σήμερα έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς

Σε απάντηση πρόσφατων αναφορών στον τύπο, η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα ήδη από τον Μάιο 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018 που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο απαρτίζεται από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί. H Τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου 2018.

Παράλληλα, η Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας.

Υπογραμμίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια

Η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Υπογραμμίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της βάση, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα για το μέλλον.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο επισημαίνεται ότι, κατά το προηγούμενο έτος, η Τράπεζα εφάρμοσε σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς διοίκησης, εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και λειτουργιών ελέγχου.

Ταυτόχρονα, έχει βελτιωθεί αισθητά τόσο το προφίλ χρηματοδότησης, όσο και η ποιότητα ενεργητικού, ενδεικτικά ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 92%, μηδενίσθηκε η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας έλαβε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investmentgrade), η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υπερέβη τα €5δισ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον στόχο του 2018 για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6%.

Bloomberg: Οι μετοχές των τραπεζών έχουν πέσει 97%

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 97% από τις αρχές του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά στην πρωθυπουργία, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Bloomberg, υπό την σκιά των μεγάλων πιέσεων που δέχεται σήμερα ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πτώση, που επηρεάζει ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς, ήλθε στον απόηχο πληροφοριών του Bloomberg πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από την Πειραιώς να ενισχύσει φέτος την κεφαλαιακή της βάση κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να είναι τα «κόκκινα» δάνεια, που περιλαμβάνουν τόσο πιστώσεις που είναι σε καθυστέρηση επί τουλάχιστον 90 ημέρες όσο και πιστώσεις με αβέβαιη είσπραξη.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου αυτά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναλογούσαν σε 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης