Στη δίνη των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας τα χρηματιστήρια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 16:29
Στη δίνη των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας τα χρηματιστήρια

Πτώση καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές για τέταρτη συνεχή ημέρα ύστερα από την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για διήμερες συνομιλίες αλλά η επιμονή του Τραμπ ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία» και στη συνέχεια η απάντηση του Πεκίνου ότι θα ανταπαντήσει στους δασμούς κλιμάκωναν την ένταση.

Οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά ύστερα από μια δύσκολη ημέρα για την Ασία, όπου οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν κατά 1,8% και στη Νότια Κορέα πάνω από 3%.

Πλήγμα υπέστησαν και τα νομίσματα και των δύο χωρών, με το γουόν να υποχωρεί σε χαμηλό δυόμισι ετών και το γιουάν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, κάτι που διατήρησε το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στην ασφάλεια του ιαπωνικού γεν και των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων.

«Οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της κινεζικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον σήμερα», δήλωσε ο Μπας βαν Γκέφεν, αναλυτής της Rabobank.

«Οι αμφιβολίες ότι μπορεί να αποφευχθεί αυτή η αύξηση δασμών ενισχύονται», πρόσθεσε, ενώ η Goldman Sachs υπολογίζει την πιθανότητα μια αύξησης των δασμών στο 60%.

Εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10% στις 07.01 ώρα Ελλάδας, αύριο το πρωί. Για τους οικονομολόγους, η ανησυχία είναι ότι αυτό θα επιβραδύνει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Εκτός από το θέμα του εμπορίου, οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους και στην αρχική δημόσια προσφορά της εταιρίας υπηρεσιών μεταφοράς με μίσθωση οχημάτων (ride-hailing) Uber, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές του έτους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, 16:29