Άνοδο σημειώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών καταγράφουν άλμα εν μέσω ελπίδων για κρατική στήριξη, με τα θετικά αποτελέσματα της Deutsche Bank και άλλων εταιρειών να προστίθενται στις αισιόδοξες ενδείξεις ότι πολλές χώρες ίσως σύντομα να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού.

Η μετοχή της Lufthansa σημείωσε άλμα 6,8% καθώς ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της προστασίας της αεροπορικής εταιρείας, ενώ η μετοχή της Air France KLM ενισχύθηκε κατά 4,3% ύστερα από πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους 7 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρωζώνη σημείωσαν άλμα 4,1% καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Deutsche Bank ξεπέρασαν τις προβλέπεις, με τη γερμανική τράπεζα ωστόσο να προειδοποιεί ότι ίσως να μην πετύχει τον φετινό στόχο για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς αναμένει σειρά χρεοκοπιών από εταιρείες και προσφέρει περισσότερες πιστώσεις ως απάντηση στην πανδημία της COVID-19. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας κατέγραψε άλμα 10,8% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε έναν μήνα, ενώ η ομοειδής της Commerzbank ενισχύθηκε περίπου 7%.

«Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι τα κέρδη στην πραγματικότητα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα» έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του αναλυτής της Nordea Asset Management. «Αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός με τον οποίο ανοίγει και πάλι η οικονομία. Η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμο του να ανοίξει και πάλι και οι εταιρείες ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητες στις μονάδες τους».

Η Ιταλία, από τις πλέον πληγείσες χώρες, αναμένεται να επιτρέψει να ανοίξουν και πάλι εργοστάσια και εργοτάξια από τις 4 Μαΐου, καθώς και τις περιορισμένες επαφές μεταξύ συγγενών. Οι μετοχές στο Μιλάνο ενισχύθηκαν κατά 2,2% αφού ο οίκος S&P Global επαναβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, σημειώνοντας ότι η διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι είναι καθαρός εξωτερικός πιστωτής αντισταθμίζουν την επιβάρυνση από την υψηλή μόχλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανία βάσει πωλήσεων, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στο μεγαλύτερο εργοστάσιό της, στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας.

Ώθηση στον γερμανικό δείκτη DAX έδωσε επίσης η εταιρεία φαρμάκων και ζιζανιοκτόνων Bayer, που ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,5%, ακολουθώντας τα κέρδη των ασιατικών αγορών μετά τη δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για απεριόριστες αγορές ομολόγων προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλό το κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης αναφοράς έχει ενισχυθεί περίπου κατά 25% από τα χαμηλά επίπεδα στα μέσα Μαρτίου, καθώς οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής διοχετεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, η οποία παρέλυσε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Οι επενδυτές ελπίζουν σε περαιτέρω ενέργειες στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη συνεδρίασή της αυτή την Πέμπτη.

Η μετοχή της Adidas αντέστρεψε τις αρχικές της απώλειες καταγράφοντας άνοδο 2,5% ύστερα από τις θετικές της προβλέψεις για τις διαδικτυακές πωλήσεις και τις αγορές στην Κίνα. Η εταιρεία ανακοίνωσε βουτιά 93% στα κέρδη πρώτου τριμήνου και προειδοποίησε για μεγαλύτερο πλήγμα στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης