Ανοδικά κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου καθώς αυξάνονται οι ελπίδες πως σύντομα οι αμερικανικές εκλογές θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 507 μονάδες ή 1,82% στις 28.354 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 68 μονάδες ή κατά 1,98% στις 3.511 μονάδες. Ο Nasdaq, στο μεταξύ, σημειώνει άνοδο 268 μονάδων ή 2,32% στις 11.859 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Αριζόνα και στη Νεβάδα, είναι σήμερα συγκεντρωμένα τα βλέμματα πρωτίστως των Αμερικανών και δευτερευόντως του υπόλοιπου κόσμου, κυρίως πολιτικών και επενδυτών, αφού αυτές θα κρίνουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται από εχθές κυριολεκτικά ένα βήμα από την είσοδο του Λευκού Οίκου, μετα την κρίσιμη επικράτησή του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις πολιτείες-κλειδιά του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, αλλά και το προβάδισμα που έχει σε Αριζόνα και Νεβάδα, οι οποίες θα τον στείλουν -εφόσον τις κερδίσει και επίσημα- στο Οβάλ Γραφείο.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ, και για να φτάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την προεδρία πρέπει να πάρει τους 11 εκλέκτορες της Αριζόνα (που φαίνεται να κερδίζει) και τους 6 της Νεβάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών λαμβάνει το 50,5% και ο Τραμπ το 48,1%, ενώ στη δεύτερη προηγείται με 49,3% έναντι 48,7% του αντιπάλου του.

Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί αργότερα σήμερα στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει αλλαγές στα επιτόκια της ή στα προγράμματα αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η συνέντευξη ωστόσο του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα συγκεντρώσει όπως πάντα όλα τα βλέμματα, καθώς ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας και της αυξημένης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει το εκλογικό θρίλερ.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν ελαφρώς στα τέλη του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για επίδομα υποχώρησαν κατά 7.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 751.000 αιτήσεων για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα πρώτα “κλειδώματα” στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Παράλληλα, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 758.000 αιτήσεις.

Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μέσω των τακτικών πολιτειακών προγραμμάτων – που καλύπτουν περισσότερα άτομα – υποχώρησε κατά 538.000 στα περίπου 7,3 εκατ. άτομα για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Αυτό είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης