Συνέχεια στο πολυήμερο ράλι δίνουν σήμερα οι δείκτες της Wall Street το οποίο τροφοδοτείται εν μέρει από τις συνεχιζόμενες ελπίδες γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας που οδεύουν προς τη λήξη τους.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κερδίζει 92 μονάδες στις 23.879 μονάδες και κατευθύνεται προς την τρίτη διαδοχική άνοδο, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 4,9 μονάδες στις 2.579 μονάδες και διεκδικεί το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις 5 συνεχείς ημέρες ανόδου που πέτυχε έως τις 14 Σεπτεμβρίου.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 21,7 μονάδων στις 6.918 μονάδες και έχει κινηθεί ανοδικά τις 9 από τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 1,1% κλείνοντας στις 23.787,45 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1% στις 2.574,41 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σκαρφάλωσε 1,1% στις 6.897 μονάδες.

Οι επενδυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας είναι σε καλό δρόμο. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στο Πεκίνο και πλέον αναμένεται η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών στην Ουάσινγκτον.

Επικαλούμενο πηγή από το Λευκό Οίκο το Bloomberg μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί μια συμφωνία με την Κίνα προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσε παράλληλα το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου χθες το βράδυ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό το οποίο πάντως δεν έδωσε ελπίδες για επίλυση της κρίσης με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που έχει οδηγήσει σε μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η Fitch προειδοποίησε σήμερα για μια πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης “ΑΑΑ” της αμερικανικής κυβέρνησης εάν η μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown) οδηγήσει το χρέος να χτυπήσει το ανώτατο όριο και συνεχίσει να εμποδίζει τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

«Εάν το shutdown συνεχιστεί έως την 1η Μαρτίου και η οροφή του χρέους γίνει πρόβλημα κάποιους μήνες αργότερα, ενδεχομένως να χρειαστεί να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε το πλαίσιο της πολιτικής, την αδυναμία να περάσει ο προϋπολογισμός… και εάν όλα αυτά είναι συμβατά με την αξιολόγηση ΑΑΑ», δήλωσε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, James McCormack.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Apple φέρεται να σχεδιάζει τη μείωση της παραγωγής των τριών νέων μοντέλων iPhone κατά 10% το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Nikkei Asian Review. Η Apple έχει ζητήσει από τους προμηθευτές της δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες να περιορίσουν την παραγωγή των iPhone XR, XS και XS Max.

Από τον κλάδο της ενέργειας, η Chesapeake Energy σημειώνει άλμα άνω του 2,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές μετά την παρουσίαση των προβλέψεων της για την πορεία της παραγωγής το δ΄ τρίμηνο οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από το “μέτωπο” της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Raphael Bostic δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει οδηγήσει τα επιτόκια περίπου στο επίπεδο που θα πρέπει να είναι αυτή την περίοδο.

«Μια υπομονετική προσέγγιση στις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στη νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια είναι πλήρως δικαιολογημένη υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας για την κατάσταση της οικονομίας και για το επίπεδο των επιτοκίων που είναι συμβατό με μια ουδέτερη στάση», ανέφερε ο Bostic σε ομιλία του σήμερα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans εκτίμησε ότι η Fed είναι πιθανό να οδηγήσει “σταδιακά” τα επιτόκια σε ελαφρώς περιοριστική περιοχή, εφόσον τα σύννεφα πάνω από το οικονομικό outlook ξεκαθαρίσουν.

«Εάν εξαλειφθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι και τα θεμελιώδη συνεχίσουν να είναι ισχυρά, περιμένω τα επιτόκια να αυξηθούν λίγο πάνω από το ουδέτερο επίπεδο – περίπου στο εύρος μεταξύ 3% και 3,25%», δήλωσε ο Evans σε ομιλία του σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης