Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα το πρωί, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας περιόρισαν την τάση για επενδύσεις με ρίσκο, ενώ η λίρα που δέχεται πλήγμα από τους αυξανόμενους φόβους για ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία οδήγησε σε άνοδο τον δείκτη των blue-chips στο Λονδίνο.

Αφού ενισχύθηκε σχεδόν 14% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ισπανία και Ιταλία κατέγραψαν νωρίτερα πτώση άνω του 0,8%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός δείκτης DAX, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις σε θέματα εμπορίου, σημείωσε πτώση 0,8% αφού το Reuters μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις σε τουλάχιστον 12 Κινέζους αξιωματούχους αναφορικά με τον ρόλο που φέρονταν να είχαν στην αποπομπή εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήταν πέρυσι και στις αρχές αυτού του έτους το φλέγον ζήτημα, άρα η όποια επιστροφή σε αυτό…θα ασκήσει πιέσεις στις αγορές καθώς υποχωρούν από κάποια πολύ υψηλά επίπεδα» δήλωσε ο Κόνορ Κάμπελ, χρηματοοικονομικός αναλυτής στη Spreadex.

Η είδηση αυτή επισκίασε τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη Βρετανία να ετοιμάζεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech αυτή την εβδομάδα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 -που περιλαμβάνει πολλές εξαγωγικής δραστηριότητας επιχειρήσεις- σημείωσε άνοδο 0,3% ύστερα από διακυμάνσεις στην αρχή της συνεδρίασης. Η λίρα υφίσταται πλήγμα, καθώς οι διαπραγματευτές προσπαθούν να καταλήξουν σε συναίνεση για μια εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας.

Στον αντίποδα, ο βρετανικός δείκτης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 -που θεωρείται βαρόμετρο του κλίματος για το Brexit- σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,6%.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να έχουν και πάλι τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το βράδυ με την ελπίδα ότι έως τότε θα έχουν περιοριστεί οι διαφορές αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα, τους κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού και τον μηχανισμό επίλυσης μελλοντικών διαφορών.

«Εάν δεν έχουμε κάποια ένδειξη έως το τέλος της ημέρας, θα γίνουν συνομιλίες για κάποιου είδους ντε φάκτο Brexit χωρίς συμφωνία» δήλωσε ο Κάμπελ.

Η αποτυχία να συναφθεί μια συμφωνία θα προκαλέσει προβλήματα στα σύνορα καθώς και αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη στη σύνοδο της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο για το πακέτο στήριξης απέναντι στην πανδημία ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς στην τελευταία για φέτος συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό της πολιτικής της την ίδια ημέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης