Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι ανακοινώσεις που αναμένονται από την κυβέρνηση Τραμπ για επιβολή δασμών σε σειρά εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται στην Κίνα πυροδότησε εκ νέου φόβους για εμπορικό πόλεμο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημειώνει πτώση άνω του 1%, στις 24.419,86 μονάδες, χάνοντας πάνω από 250 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1% στις 2.684,86 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες επίσης γύρω στο 1% στις 7.270,96 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της κίνησης από πλευράς ΗΠΑ είναι να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου το Πεκίνο.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον, που με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αναμένεται αθροιστικά να ανέλθουν στα 60 δισεκ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη πτώση της μετοχής της Facebook, μετά την αποκάλυψη ότι η Cambridge Analytica (μια εταιρεία που συμμετείχε στην καμπάνια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016) συνέλεξε ιδιωτικές πληροφορίες από 50 εκατ. χρήστες του Facebook χωρίς την έγκριση τους, ασκεί πιέσεις στοv ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έσπασε χθες Τετάρτη τη σιωπή του μετά από πολλές ημέρες και παραδέχθηκε ότι ο ιστότοπος “έκανε λάθη”.

«Αποτελεί μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και πραγματικά λυπάμαι που συνέβη. Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παράλληλα, οι επενδυτές αφομοιώνουν τις τελευταίες αποφάσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα προχώρησε χθες σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Ωστόσο, αυξήθηκε ο αριθμός των αξιωματούχων που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τουλάχιστον τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος εάν η οικονομία πορευτεί σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις τους.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street χθες έκλεισαν τελικά με μικρές απώλειες, παρά το ότι αμέσως μετά την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων στο εύρος του 1,50%-1,75% ο Dow Jones κέρδιζε περισσότερες από 200 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης