Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Τετάρτη με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να βρίσκεται σε χαμηλό 2,5 μηνών και εν μέσω των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Στο επίκεντρο των επενδυτών και το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία εξαιτίας του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της χώρας.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,43% στις 370,51 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώλειες 1,54% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης DAX στις 11.841,61 μονάδες, πτώση 1,15% στις 7.185,25 μονάδες σημείωσε ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 και πτωτικά κινήθηκε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατά 1,7% στις 5.222,12 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,20% στις 9.081,14 μονάδες και ο FTSE MIB επίσης κινήθηκε πτωτικά κατά 1,24% στις 20.009,50 μονάδες.

Σχετικά με το εμπόριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι η κυβέρνηση του δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Κίνα, προσθέτοντας ότι οι δασμοί από την πλευρά των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν “σημαντικά”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να ετοιμάζεται να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στις σπάνιες γαίες. 

Ειδικότερα, η εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι η χώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε».

Στο ζήτημα της Ιταλίας, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση ζητώντας εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας.

Η επιστολή είναι ένα βήμα στη διαδικασία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης την επόμενη εβδομάδα. Η ιταλική κυβέρνηση έχει διορία να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν μέχρι την Παρασκευή.

Στα μάκρο της ημέρας, τα επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 60.000 το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 8.000. Από την αύξηση των 60.000, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών, οι 50.000, αποδίδονται σε εφάπαξ επιδράσεις ενώ οι περίπου 10.000 αποδίδονται στις επιπτώσεις της οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης