Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνουν την εμπορική τους αντιπαράθεση, βάζοντας στο “οπλοστάσιο” τους και τα εθνικά τους νομίσματα.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει από 1η Σεπτεμβρίου κινεζικά προϊόντα και αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. (σε ετήσια βάση) με δασμούς της τάξης του 10% ενέτεινε τη νευρικότητα στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση του, αιφνιδιάζοντας τις αγορές που περίμεναν ΗΠΑ και Κίνα να βρουν κοινό έδαφος μετά την επανέναρξη των συνομιλιών που είχαν παγώσει από τον περασμένο Μάιο.

Το κινεζικό γουάν βρέθηκε να κατρακυλά σήμερα έναντι του δολαρίου,  χάνοντας και το επίπεδο των 7 γουάν ανά δολ. που σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελούσε σημαντικό επίπεδο στήριξης. Το κινεζικό γουάν διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 7,0508 στο δολάριο.

Η κίνηση αυτή του κινεζικού νομίσματος ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμα του, προσθέτοντας ότι η Federal Reserve θα πρέπει να ακούσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η Κίνα έριξε την τιμή του νομίσματος της σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό. Αυτό λέγεται ‘χειραγώγηση νομίσματος’. Ακούς Federal Reserve; Αυτό είναι μεγάλη παραβίαση που θα αποδυναμώσει σημαντικά την Κίνα σε βάθος χρόνους”, έγραψε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε βουτιά 2,3% στις 369,43 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Ο DAX έχασε 1,8% και έκλεισε στις 11.658,51 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε βουτιά 2,2% στις 5.241,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,5% στις 7.223,85 μονάδες, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,35%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης