Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού και προετοιμάζονται για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι δείκτες έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλες απώλειες εν μέσω έντονων ανησυχιών για το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού που έχει πια εντοπιστεί σε δεκάδες χώρες. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 0,9%, ο S&P 500 έχασε 1,2%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ολοκλήρωσε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 2,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο CNN σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις για τη διασπορά της μετάλλαξης όμικρον δείχνουν ότι ενδεχομένως να είναι λιγότερο επικίνδυνος από το στέλεχος Δέλτα.

Όπως σημείωσε, αν και οι αναφορές από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι ο ιός έχει μεγάλη διασπορά, οι νοσηλείες δεν αυξάνονται στον ίδιο βαθμό.

«Παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η μετάλλαξη) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε. «Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 438,29 μονάδες ή 1,30% στις 35.030,13 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 23,26 μονάδες ή 0,51% στις 4.561,69 μονάδες. Ο Nasdaq χάνει 49,41 μονάδες ή -0,33% στις 15.025,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και τέσσερις με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Amgen με κέρδη 8,56 δολ. ή σε ποσοστό 4,23% στα 211,00 δολ. και ακολουθούν Apple στα 166,63 δολ. με άνοδο 2,96% και Home Depot στα 417,74 δολ. με κέρδη 2,43%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Salesforce.com (-1,80%), Microsoft (-0,63%) και Nike (-0,26%).

Στο μεταξύ, την προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα μονοπωλήσουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την Παρασκευή. Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της αμερικανικής Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει στρέψει την προσοχή της στο τελευταίο ράλι των τιμών και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση για να αποτρέψει τον κίνδυνο να υπάρξει απαγκίστρωση των πληθωριστικών προσδοκιών, τροφοδοτώντας ένα νέο ράλι των τιμών.

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα υποχρεωτικά αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών. Παράλληλα, ο υπερχρεωμένος κολοσσός των ακινήτων China Evergrande παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως να μην μπορέσει να αποπληρώσει τους πιστωτές του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης