Σε αναζήτηση κατεύθυνσης είναι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω νέων ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και επικρίσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Federal Reserve για τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς και σχολίων του που αναζωπυρώνουν τους φόβους για ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones είναι αμετάβλητος στις 25.063,36 μονάδες, o S&P σχεδόν αμετάβλητος (+0,03%) στις 2.805,46 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται 0,30% στις 7.849,34 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σημερινό του tweet του ο Τραμπ έγραψε:

«Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να τιμωρούνται επειδή τα πάνε τόσο καλά. Η σύσφιγξη τώρα πλήττει όλα όσα έχουμε κάνει. Στις ΗΠΑ θα έπρεπε να επιτραπεί να ξαναπάρει ό,τι χάθηκε εξαιτίας παράνομης χειραγώγησης νομισμάτων και κακών εμπορικών συμφωνιών.
Πλησιάζουν λήξεις ομολόγων και εμείς αυξάνουμε τα επιτόκια. Αλήθεια»;

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει κριτική στη Fed και σε συνέντευξή του στο CNBC, λέγοντας πως δεν είναι ενθουσιασμένος με τις αυξήσεις επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 505,5 δισ. δολαρίων, αν χρειαστεί.

«Αυτό θα αναζωπυρώσει τους εμπορικούς φόρους» σχολίασε ο Peter Cardillo της Spartan Capital Securities.
«Και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιπλέξει τα πράγματα στην αγορά».

Σημειώνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ., ενώ το Πεκίνο προχώρησε σε ανάλογα αντίμετρα.

Παράλληλα, σε άλλο του tweet κατηγόρησε την Κίνα και την Ε.Ε. για χειραγώγηση των νομισμάτων τους αλλά των επιτοκίων τους μέσω της μείωσής τους, ενώ σημείωσε πως «οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια και ενώ το δολάριο γίνεται όλο και πιο ισχυρό -αφαιρώντας μας το μεγάλο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως συνήθως, δεν είναι ένα δίκαιο πεδίο».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με την General Electric να ανακοινώνει ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Αντίθετα, η Baker Hughes βλέπει τη μετοχή της να κάνει βουτιά σχεδόν 5%, καθώς τόσο τα κέρδη της ανά μετοχή όσο και τα έσοδά της το προηγούμενο τρίμηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Σε ό,τι αφορά τη Microsoft, η μετοχή της ενισχύεται, καθώς ανακοίνωσε ισχυρές προβλέψεις για τα έσοδά της.

Μέχρι στιγμής, περίπου 16,4% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα, με το 83% από αυτές να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με το FactSet.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης