Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να “αφομοιώνουν” τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων και να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους τα νέα στοιχεία  για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα τους και στον νέο γύρο σινοαμερικανικής έντασης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει κέρδη 20,49 μονάδων ή 0,08%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 3.71 μονάδες ή 0,12 % και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει πτώση 16,22 μονάδων ή 0.17%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές των MGM Resorts και Under Armour – εκ των εταιρειών που εξαρτώνται πιο άμεσα από την επανεκκίνηση της οικονομίας –  σημειώνουν ήπιες απώλειες. Εκείνη της Best Buy υποχωρεί επίσης κατά 3,2%, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

Οι βασικοί δείκτες μέχρι και την έναρξη της συνεδρίασης κατέγραφαν κέρδη άνω του 3% από την έναρξη της εβδομάδας, επί τη βάσει της συνεχιζόμενης χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Το Κονέκτικατ επέτρεψε από την Τετάρτη τη λειτουργία εστιατορίων, στον βαθμό που διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε υπαίθριο χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επενδυτικό κλίμα έχει ενισχυθεί και από την επιτυχία κλινικής δοκιμής πειραματικού εμβολίου από την εταιρεία Moderna κατά του κορονοϊού, αν και υπάρχει σκεπτικισμός για το κατά πόσον λείπουν ή όχι κρίσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν την – έστω και σε πειραματικό στάδιο – επιτυχία του εμβολίου.

«Η ευρύτερη αγορά έχει λάβει στήριξη από τα θετικά νέα για ζητήματα σχετικά με τη θεραπεία και το εμβόλιο, σε συνδυασμό και με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας», σημειώνει η  LPL Research.

Ο Ryan Detrick, ωστόσο, στέλεχος της LPL, σημειώνει ότι θετικά μηνύματα αυτού του είδους συνδυάζονται πολλές φορές και με πρόσκαιρες διορθώσεις, ορισμένες φορές ακόμη και της τάξης του 10%, προκειμένου οι επενδυτές να προσαρμόζουν το γενικό κλίμα και τις τιμές στις οικονομικές δυσκολίες που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Η ανησυχία για τις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η ανικανότητα της Κίνας είναι υπεύθυνη για «μαζικούς θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του, εξάλλου, στο Twitter κατηγόρησε το Πεκίνο ότι έχει εξαπολύσει μια επίθεση  “παραπληροφόρησης και προπαγάνδας” σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ η Γερουσία πέρασε νόμο ο οποίος ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών κινεζικών εταιρειών από την εισαγωγή των μετοχών τους στις αμερικανικές αγορές ή από την άντληση χρημάτων από Αμερικανούς επενδυτές.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να οξύνει περαιτέρω τους τόνους, σημειώνοντας απλά ότι “στη μάχη κατά της πανδημίας η Κίνα ήταν πάντα ανοιχτή, διαφανής και υπεύθυνη”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Travelers Cos. και Raytheon, ενώ των απωλειών εκείνες των Walt Disney, Goldman Sachs και UnitedHealth.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την αγορά εργασίας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να χάνει μαζικά θέσεις εργασίας, με άλλες 2,4 εκατ. αρχικές αιτήσεις ανεργίας να υποβάλλονται την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, για τις εννέα εβδομάδες από την πρώτη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας που έβαλαν σε “κώμα” την αμερικανική οικονομία, περίπου 38,6 εκατ. εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης