Ήπια ανοδικά, με “οδηγό” τον κλάδο της τεχνολογίας, κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ και τις οικονομικές της επιπτώσεις, ωστόσο, να κρατούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 181,08 μονάδες ή 0,70%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 21,99 μονάδες ή 0,70%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται δυναμικότερα ανοδικά, κατά 99,83 μονάδες ή 0,97%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές των κολοσσών του κλάδου της τεχνολογίας, Apple and Microsoft κινούνται ανοδικά περί το 1%, ενώ τουλάχιστον 0,5% ενισχύονται οι μετοχές των Netflix and Alphabet.

Πτωτικά ωστόσο κινούνται οι μετοχές των εταιρειών για τις οποίες η άμεση και πλήρης επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας είναι κομβική, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, με όλες τους να σημειώνουν απώλειες.

«Τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ δημιουργούν προβληματισμό και αρχίζουν πια να δημιουργούν αρνητικές οικονομικές τάσεις», σημειώνει ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge, σε σημείωμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν στο έδαφός τους περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, την Τρίτη, , αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για μία και μόνη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.

Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 60.021 νέα κρούσματα, καθώς η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται σε σειρά πολιτειών, ειδικά στον νότο και στα δυτικά.

Αριζόνα, Καλιφόρνια, Φλόριντα και Τέξας καταγράφουν σχεδόν το ήμισυ των νέων κρουσμάτων όλης της χώρας.

Η νέα έκρηξη κρουσμάτων έρχεται μετά από μια μικρή υποχώρηση κάτω από τις 50.000 τις τελευταίες ημέρες, με Αμερικανούς αξιωματούχους του χώρου της υγείας ωστόσο να αποδίδουν την πτώση σε υποκαταγραφή κρουσμάτων λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου.

Κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, καταγράφονται ημερησίως 51.383 νέα κρούσματα, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ και παρουσιάζεται αυξημένος κατά 24.5% σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του χώρου της υγείας, μεταξύ αυτών ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ζητήματα υγείας, Dr. Anthony Fauci, έχουν τονίσει ότι ενώ άλλες χώρες επιτυγχάνουν τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων σε διαχειρίσιμα επίπεδα, οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν το ίδιο σε κανένα χρονικό σημείο της κρίσης.

Σε ομιλία του, εξάλλου, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Raphael Bostic προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση των εστιών μόλυνσης μπορεί να απειλήσει τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναστέλλουν τα σχέδια τους.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 2,93 εκατ. και οι θάνατοι τους 130.300.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Οικονομίας Larry Kudlow προσπάθησε πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία δείχνουν δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

«Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει μια εκτίναξη των νέων κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές – hot spots. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν διαθέτουμε οικονομετρικά μοντέλα για τέτοιου τύπου καταστάσεις. Προς το παρόν πάντως, έχουμε δημιουργήσει εκ νέου 8 εκατ. θέσεις εργασίας μέσα σε ένα δίμηνο. Σχεδόν όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν μια ανάκαμψη σχήματος V», ανέφερε.

Το κλίμα σήμερα επιβαρύνει και δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προωθούν μια πρόταση που προβλέπει την υπονόμευση της συνδεδεμένης ισοτιμίας του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ με το αμερικανικό νόμισμα στο πλαίσιο των αμερικανικών αντιποίνων μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλει νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στην ημιαυτόνομη περιοχή.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 28 κινούνται ανοδικά και μόλις 2 κινούνται πτωτικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Apple, Microsoft και Chevron.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης